ADVERTISEMENT

9 разпространени болести по малините и къпините AGRONOVINITE

9 разпространени болести по малините и къпините

Малината и къпината се нападат от болестите Дидимела, Кониотириум, Атракноза, Ръжда и Листни петна.

Дидимела

Основен признак – синьовиолетови петна около пъпките. Причинителят на тази болест е гъба, която заразява младите леторасти обикновено при основата на листните дръжки. През лятото петната, причинени от дидимелата, са синьо-виолетови, а през зимата – със сребрист цвят.

Петурите на листата на заразените леторасти опадват, а дръжките им увисват. В петната се образуват плодните тела на гъбата – малки черни зрънца, изпълнени със зимни спори. Тези спори причиняват първите заразявания на младите леторасти през следващата пролет.

Борбата с тази болест се води по следния начин:

  • засаждат се устойчиви и здрави сортове;
  • изрязване и изгаряне на заразени леторасти;
  • зимно пръскане с 2% бордолезов разтвор и вегетационно пръскане с 1%-ов бордолезов разтвор.

Устойчиви на дидимела са сортовете малини Български рубин и Нюбург.

Кониоториум

Основният признак е засъхване на леторастите. Причинителят на болестта заразява приосновната част на леторастите, вследствие на което те изсъхват. Заразените плодове също изсъхват. Гъбата зимува като черни плодни тела по заразените леторасли, а образуваните в тях зимни спори причиняват първите заразявания напролет. Борбата с болестта е същата като при дидимелата.

Ръжда

Болестта се развива по листата и издънките Причинените от нея петна са ъгловати и жълти. Наскоро след заразяването върху горната страна на листата се появяват жълтооранжеви спори, които към края на лятото се заменят с черни спори. Тези спори презимуват и напролет причиняват първите заразявания. Силно заразените от ръжда листа окапват.

Борбата се води чрез събиране и унищожаване на опадалите листа, изораване или прекопаване на почвата през есента и пръскане с бордлезов раствор – 1% при разлистването на растенията и 12-14 дни по-късно.

Антракноза

Причинява се от гъба, която заразява летораслите, плодните пъпки, листата и плодовете. Петната по летораслите, причинени от антракнозата, са хлътнали в средата и имат виолетов венец по периферията. Такъв венец има и риферията на петната по листата. Заразените от антракноза леторасли се пречупват, а заразените плодни пъпки опадват.

Борбата с антракнозата е както при дидимелата. Устойчиви на антракнозата са сортовете малини Нюборг и Малборо.

Листни петна

Болестта причинява пепелносиви петна по листата. Причинителят е гъба, която зимува в опадалите листа. Срещу болестта се пръска с бордолезов разтвор 1% или сероваров разтвор, щом се появят първите петна.

ВИРУСНИ БОЛЕСТИ

Малините и къпините се нападат от следните вирусни болести:

  • Обикновена мозайка – причинява ъгловати, бледозелени петна;
  • Жълтата мозайка – причинява кръгли, лимонено-жълти петна по листата.

И при двете болести листата на заразените растения са дребни и нагьрчени.

  • Малинов сноп

Представлява заразна вирусна болест, при която растенията образуват голям брой къси и тънки леторасти, вследствие на което добиват вид на метли.

Добивите от вирусно болните растения са малки. Вирусните болести се пренасят чрез посадъчния материал и от листните въшки. Борбата срещу вирусните болести се води системно чрез засаждане на здрави растения; изкореняване на заразените растения; борба с преносителите (листните въшки) и цикадите.

  • Бактериален рак

Тази болест е разпространена във всички райони у нас. Малината е много чувствителна към бактериалния рак, затова трябва да се внимава при закупуването на посадъчния материал, чрез който най-често се пренася болестта. Малиновите издънки, болни от бактериален рак, се изкореняват и изгарят.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist