ADVERTISEMENT

Аграрният туризъм – възможност за привличане на доходи АГРОНОВИНИТЕ ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

Аграрният туризъм – възможност за привличане на доходи

Има множество различни дефиниции на понятията фермерски, аграрен и селски туризъм, но повечето се обединяват около твърдението, че аграрният, наричан още фермерски туризъм, е подвид на селския. Предполага пътуване, което комбинира селскостопанските или селски условия с продукти от земеделски дейности и самите дейности, обединени в туристическо преживяване.

Според Световната туристическа организация, селският туризъм е продукт, който предлага на посетителите личен контакт, усещане за физическата и човешката среда на селските райони, позволява участие в дейностите, традициите и начина на живот на местните хора. Има много вариации около понятието селски туризъм – в Гърция означава осигуряване на легло и закуска в селска среда, във Финландия – вили с кетъринг, в Холандия – престой във ферма. Едно обаче се възприема единодушно – отварянето на селата и фермите към туристи е ценен маркетингов инструмент за разширяване на портфолиото.

Отварянето на фермите към туристи помага за разширяване на портфолиото

Аграрният туризъм позволява на фермерите да разнообразяват дейността си, качеството на продуктите и базата си, като предлагат включване в различни дейности – хранене на животни, събиране на яйца, изучаване на флората и фауната в района, бране на плодове и зеленчуци, опитване на нови сортове, събиране на сено и др. В Коста Рика например популярен обект за аграрен туризъм са плантациите за кафе, в които туристите сутрин берат кафе, а след това посещават ресторант с най-известните сортове кафе и магазин със сапуни от кафе.

В Италия предлагат на туристи вили в средата на фермата и възможност гостите сами да си наберат плодовете и да си сготвят прясно откъснатите зеленчуци. Сред атракциите във фермите в американския щат Мериленд е преминаването през лабиринтите от царевица и тунелите от слама, брането на тикви и ябълки, както и забавлението хайрид – езда върху слама. Във Вирджиния са популярни сватбите в хамбари, мандри и ферми, с винтидж снимки около бали със сено и гюмове с мляко. Цената на такава сватба е от 2500 до 4000 долара, докато една стандартна сватба струва от порядъка на 20 000-25 000 долара.

Във Вирджиния са популярни сватбите в хамбари, мандри и ферми

Популярни дестинации за аграрен туризъм са фермите за охлюви във Франция – французите консумират най-много охлюви в света – 35 000 тона годишно, като само 3% от това количество се отглежда във ферми, останалото е внос на събрани в природата охлюви. Фермите във Франция имат основна цел – да бъдат показвани на туристите.

През последните години приходите от аграрен туризъм нарастват главоломно – само в периода 2002 – 2017 г. те са скочили тройно и в Съединените щати са достигнали 950 млн. долара. Очакваният комбиниран годишен темп на растеж в периода 2020 – 2025 г. е 11,9% в глобален план. Погнозата е и за скок на приходите – от 7,45 милиарда дорлара през 2019 г. на 11,67 милиарда долара през 2025 г.* В Европейския съюз се наблюдава 6% ръст, като интересът в Югоизточна Европа расте най-много – с 30 на сто.

Кои са осемте топ дестинации за аграрен туризъм в света?

На първо място е Тайван, където се развива развлекателен туризъм във ферми с обиколка на полето, опитване на реколтата. Туристите се настаняват в в малки хотели и се изхранват с продукти, отгледани на място на полето. В програмите са включени чаени плантации с най-ценните сортове чай. На второ място е италианската област Тоскана – един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство. Там фермите предлагат автентично и старомодно преживяване с дегустации на местна кухня.

На трета позиция е остров Майорка – фермите там са по хълмовете, туристите се наслаждават на типична селска атмосфера, а дестинациите са портокалови и смокинови гори. В Бразилия аграрният туризъм се фокусира около стопанствата за тропически цветя и плодове, фермите за говеда и захарна тръстика. Хавай предлага изключително тропическо фермерско преживяване, а Гренада – посещения на ферми за подправки и какаови плантации.

В американския щат Калифорния агротуризмът е източник на доходи, особено във винарските изби и лозята на централното крайбрежие и в областта Сонома. Филипините с безбройните си острови предлагат разходка в ананасови плантации, ферми за орхидеи, малки стопанства, специализирани в отглеждането на папая и питахая, наричана още драконов плод или питая – огромните й цветове се отварят само нощем, затова е известна и като кралица на нощта.

Луксозен аграрен туризъм

В последните години има тенденция и към развитието на луксозен аграрен туризъм. Във Франция веригата „Реле и Шато“ обединява замъци, благороднически къщи и абатства, като обслужването се основава на задължителното поддържане на уникалност по признаците характер, любезност, спокойствие, чар и кухня. Португалия предлага луксозни места за настаняване на любителите на аграрния туризъм – замъци, манастири и крепости, известни като посадас. В Испания т. нар. пасадорес представляват реставрирани резиденции на някогашни благородници.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist