ADVERTISEMENT

С 20 % по-висок добив от грозде очакваме тази година АГРОНОВИНИТЕ

С 20 % по-висок добив от грозде очакваме тази година

С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас тази година, заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова участва в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“ край с. Хърсово, община Сандански.

Бозуков гроздобер

Министър Бозуков и вицепрезидентът Илияна Йотова откриха гроздобера край с. Хърсово

„145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино“, съобщи земеделският министър. По прогнози гроздовата реколта ще бъде с добри захарни и качествени показатели.

Произведеното през 2020 година грозде беше с 11% по-малко спрямо предходната година. Заради лошите климатични условия от 2 395 ха плододаващи лозя не бе прибрана продукция, а за над 14 хил. ха от лозята не са полагани грижи поради икономически и социални причини.

Проф. Бозуков посочи още, че българското вино е конкурентно и трябва да се използват всички възможности за неговата реализация на външния пазар.

Той съобщи, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.). Предвижда се браншът да бъде подпомогнат и чрез ковид мерките, за прилагането на които бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова пожела на българските винопроизводители да продължават да спазват качеството, за да отговарят на очакванията на европейските потребители. „Стъпка по стъпка ще удвоим пазарите, такива каквито сме ги имали. Имаме сериозна продукция, остава още малко помощ от страна на държавата, за да можем да тръгнем по тези пазари”, добави вицепрезидентът Йотова.

Тя изтъкна и необходимостта от по-сериозна и широка рекламна кампания на българското вино. По време на посещението си министър Бозуков проведе среща с представители на бранша, на която коментираха възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist