ADVERTISEMENT

Проф. Пламен Павлов: Нашите мюсюлмани не са нито на Турция, нито на Саудитска Арабия, нито на талибаните в Афганистан POGLED .INFO

Проф. Пламен Павлов: Нашите мюсюлмани не са нито на Турция, нито на Саудитска Арабия, нито на талибаните в Афганистан

/Поглед.инфо/ Забраната за управленски постове на хора с двойно гражданство в конституцията трябва да отпадне

Политическите упражнения по темата са и непрофесионални, и опасни

Много българи в онези древни времена приемали исляма, за да бъдат поне на оня свят с децата си, отнети за еничари

Българските мюсюлмани заедно с християните са гинали във войните, затова на войнишките ни паметници има изписани много мюсюлмански имена

Колкото и да са пострадали българските турци от възродителния процес, видно е, че имат най-близки връзки с останалите българи. И в Турция съседите им ги наричат българи, а те самите пазят дълбоко чувство към България. Затова някой да нарича днешна Република Турция своя прародина, според мен е нонсенс

– Напоследък мнозина са любопитни да чуят отговора на въпроса на президента Радев към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ коя му е родината майка. Питам и вас като историк, проф. Павлов – коя е?

– Проблемът с българските мюсюлмани и в частност въпросът коя е тяхната родина, е най-малкото странен… У нас има голяма общност с мюсюлманско вероизповедание, но тя не е единна нито в етническо, нито в конфесионално отношение, затова изисква специално внимание. В този смисъл политическите упражнения по тази тема са колкото непрофесионални, толкова и опасни.

Неслучайно настоявам да се говори за български мюсюлмани и дори за българи мюсюлмани. Но за да стане това, трябва да изясним проблема с т.нар. възродителен процес, който беше политика на българската държава преди 1989 г. и е наистина престъпление.

– Факт. Но не е ли свързан проблемът с българските мюсюлмани с много по-далечната от възродителния процес българска история?

– Има го този момент и е така. Но най-напред да изясним кое предизвика възродителния процес. Тази стъпка беше предизвикана и от агресивната пропаганда на Турция спрямо тези наши сънародници. Впрочем тази пропаганда никога не е спирала и много често е била улеснявана от самата България, и не само по време на режима преди 10 ноември, а изобщо.

– Какво е било отношението към българските мюсюлмани преди 9 септември 1944 г.?

– Ще ви дам пример с третото правителство на Васил Радославов, управлявало в периода 1913-1918 г. В навечерието на Първата световна война то третира всички български мюсюлмани като турци, което е дълбоко невярно. По време на самата война против всякаква логика правителството поставя наши войници мюсюлмани под турско командване на Добруджанския фронт, угаждайки на съюзника Османска Турция.

Мюсюлмани има в България от времето на османското завоевание. Има опити обаче на българските мюсюлмани – българи по кръв, но мюсюлмани по вяра, да им се внушава, че те са потомци на арабите от времето на Тервел – откровени измислици, които са безпочвени и по същество са долнопробна пропаганда.

– Версията за ислямизацията по нашите земи на османско-турските регистри каква е?

– В тях впрочем този процес е достатъчно добре отразен, също в дипломатически документи от онова време, в пътеписите на чужди пътешественици, в топонимията, в местни предания и къде ли не… Така че голяма част от българските мюсюлмани по произход са си българи. Казва го и известният османски държавник Митхад паша – че те са “хора от същата тази раса и кръв”, приели исляма, а не дошли отнякъде. Възродителният процес използва тази теза като оръжие, но много безогледно, насилствено, без нужната просвета и съзряване на хората за истината. Разбира се, това не значи, че няма колонизиране на различни тюркоезични елементи в България по време на тези пет века османска власт. Но тази колонизация също не е единна – в нея има ираноезични елементи, както и хора от различни тюркски народности. Такива например са предците на т.нар къзълбаши – мюсюлманска общност, близка до шиитския вариант на исляма.

Имало е период, в който те са били изключително многобройни в Добруджа, в Североизточна България, но под натиска на османската власт са преминавали към официалния в империята сунитски ислям. И до днес обаче има островчета от къзълбаши, на които им се внушава, че са турци, а те не са. Потомци са на население, което Османската империя насилствено е преселвала по време на персийско-турските войни в XVI-XVII век.

– Защо българският елемент в процеса на приемане на исляма в онези времена е бил толкова силен? И как го обясняват българските и турските историци?

– Не само Митхад паша, но и старата школа турски историци признаваше, че основният начин за налагането на османското господство в българските земи е по пътя на смяната на вярата на местното българско население.

Днес много историци, в това число и наши, настояват, че това е ставало преди всичко доброволно, а основната платформа на възродителния процес беше, че е ставало насилствено. За насилието при смяна на вярата има достатъчно примери, но истината е, че са били използвани всички възможни начини. За промяната на вярата често е действала икономическата и социалната принуда. Пазещите християнската си вяра са подлагани на дискриминация, тежки данъци и на много по-трудно съществуване, отколкото приелите исляма.

Нека припомня и такива средновековни общности, каквито са българските богомили. В районите, в които богомилското учение е имало силно разпространение – например Родопите, процесът е бил като този в Босна. Еретиците, преследвани от църквата, откриват спасение в исляма, виждайки в него сходства със своите виждания.

Не бива да забравяме, че християнската религия и ислямската, както и древноюдейската имат общи корени. В крайна сметка Господ и за мюсюлмани, и за християни, е един, а пророк Иса (Исус) го има и в Корана!

Българската аристокрация – болярството, в първите два века от османското господство е продължавала да бъде християнска, но с течение на времето постепенно е приемала исляма. Спахиите християни са ходили на война заедно с мюсюлманите, но са били в неравностойно положение. Ако спахията християнин е имал доход от 2000 акчета, приемайки исляма този доход е скачал примерно на 10 000 акчета. Разбира се, не става дума само за икономически ползи, но и за промените в манталитета, всекидневния живот и т.н., в някои случаи старите връзки с богомилското учение, които водят до процес на приемане на исляма, който е особено силен през XVII век. Да не забравяме и т.нар. кръвен данък – някои пътешественици отбелязват, че много българи приемат исляма, за да бъдат поне на оня свят с децата си, отнети им за еничарския корпус на османската армия.

Според турските регистри до средата на XVII век голяма част от днешните райони и селища със силно мюсюлманско присъствие в България са почти изцяло християнски. Няма каквито и да било данни някакви чудовищни маси от хора да се преселват от Мала Азия в нашите земи. Всичко е ставало по пътя на приемането на вярата и на постепенната загуба на българско самосъзнание, като този процес е бил много по-силен в градовете.

– Българите и до днес проявяват разбираема свръхчувствителност по темата, но в тези модерни времена сякаш е нужно да си дадем сметка, че оттогава са минали векове, не мислите ли?

– Защо обаче днес турската пропаганда приравнява автоматично до турци огромната част от мюсюлманското население в България, независимо дали с българско, турско, татарско, или каквото и да е самосъзнание и произход? За да каже един лидер на партия, че е турчин? Нали дори и да е български турчин, предците му в Родопите, откъдето е и той, живеят от няколко века на българска земя? Това не са преселници, дошли преди 10, 20 или 100 години. Освен това голямата част от населението на Родопите, което изповядва исляма, има български корени. Това личи от народните песни, фолклора и от много други източници.

И колкото и да са пострадали българските турци от така наречения възродителен процес, видно е, че имат най-близки връзки с останалите българи. Така е и в Турция, където съседите им ги наричат българи, а самите те пазят дълбоко чувство към България. Затова някой да нарича днешна Република Турция своя прародина, според мен е нонсенс.

Нашите мюсюлмани са си наши – не са нито на Турция, нито на Саудитска Арабия, нито на талибаните в Афганистан… Те са хора, свързани с България, сражавали са се за България – на войнишките паметници от Първата световна война можем да прочетем и много мюсюлмански имена. И на това наследство трябва да гледаме позитивно. Ще е във вреда и на България, и на самата Турция, на два съседни приятелски народа, каквито би трябвало да бъдат, някой да се заиграва със силния в момента Ердоган, който обаче с цялата си политика прокарва пантюркистка, паносманистка и т.н. пропаганда, което е във вреда както на България, а според мен и на самата Турция.

– Как се вписва във въпроса за родината майка изискването в конституцията хора с двойно гражданство да не заемат управленски постове?

– Когато въпросът за родината се политизира, според мен текстът в конституцията за двойното гражданство е анахронизъм. Казвам го като някогашен председател на Агенцията за българите в чужбина.

Днес българите с двойно гражданство са много и ще ги има все повече, а в основния ни закон има текстове, които налагат ограничения за едни или други управленски постове. Това означава, че един Александър Малинов например не би трябвало да е български министър-председател, въпреки че при неговото управление е обявена българската независимост през 1908 г., да не говорим за многото министри, генерали и т.н., които не са били родени в държавните граници на България, но имат огромни заслуги за нейното развитие… Тези дни отбелязахме събитията на Шипка, но както знаете, в Българското опълчение има стотици българи от Македония, Бесарабия, Северна Добруджа, Беломорието, от емиграцията в други страни… Така или иначе текстът за двойното гражданство в конституцията не може да е мерило и трябва да отпадне.

Мила Гешакова, 24 часа

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist