ADVERTISEMENT

TRAFFICNEWS.BG: ВИКТОРИЯ ПЕТРОВА Как бизнес партньори „надцакаха“ системата, за да построят комплекс за 700 хил. лв край Пловдив

Как бизнес партньори „надцакаха“ системата, за да построят комплекс за 700 хил. лв край Пловдив

Кандидатствали по отделни проекти за „къщи за гости“, за да направят общ комплекс

 

Как бизнес партньори

 

Стойчо Николов – един от хванатите в издънка бизнесмени, взели европари за изпълнение на къщи за гости, се опитва да отърве санкциите. Едноличния търговец EТ“ Стойчо Росенов Николов“ кандидатства с приект „Къщи за гости и заведение за хранене“, за който получава 336 090,68 лв.

Няколко години по-късно след държавна ревизия му издават акт, по силата на който е задължен да върне 336 090 лева, като това публично държавно вземане представлява 100 % от предоставената финансова помощ по договора му. Санкция от 389 хиляди лева пък получава Атанас Илиев негов, както ще разберем след малко – познат и партньор, с който изграждат комплекс в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен, до красивия язовир в района.

Как се стига до тук? 

Преди 2 години или в средата на 2019 със заповед на началник отдел „Регионален технически инспекторат“ е разпоредено извършването на проверка на място на къщите за гости на Николов край язовир в близост до Свежен.

Инспекторите засичат грандиозни нарушения. Оказало се, че приходите на обекта за 3 години са едва около 3% от заложените по бизнес план. Мярката за финансиране на изграждане на къщи за гости цели да развие селския туризъм по устойчив модел. Затова в бизнес плана за кандидатстване се залагат стойности на приходи, които да покажат, че де факто се извършва търговска дейност и че парите, дадени от държавата, носят добавена стойност на региона.

Поне на хартия нещата би трябвало да са такива. 

На практика се оказва, че обектът генерира приходи от под 32 хиляди лева за три години. Приходи, а не печалба. Това прави по 886 лева на месец. С други думи счетоводните документи показват реални неизпълнение на договора. 

Ето какво пише в документите на проверяващите: 

На първо място, установено е неизпълнение на финансовите показатели на одобрения бизнес план – от представените документи за три пълни финансови години е констатирано средно аритметично изпълнение в размер на 3,02 %, което по години е: за 2016 г., първа прогнозна година – залегнали годишни приходи общо 348 000 лева, общо реализирани приходи 4 962,60 лева или 1,43 % изпълнение на одобрения бизнес план; за 2017 г., втора прогнозна година – залегнали годишни приходи общо 351 000 лева, общо реализирани приходи 22 169,96 лева или 6,32 % изпълнение на одобрения бизнес план; 2018 г., трета прогнозна година – залегнали годишни приходи общо 357 000 лева, общо реализирани приходи 4 736,94 лева или 1,33 % изпълнение на одобрения бизнес план.

Това обаче далеч не е единственото нарушения на Николов. Вместо по 5 души персонал на година с постоянни договори, справка в НАП показва, че той е имал средно по малко от двама души като служители през цялото време. Съответно констатирано е, че за трите последователни пълни финансови години поддържаното изпълнение на заложените 5 работни места е едва 33,33 %.

Най-фрапантното откритие на инспекторите обаче касае използване на бизнес партньор, с който изкуствено да разделят един туристически обект, така че да вземат финансиране по два проекта. 

Контролните органи са установили, че в съседство се изпълнява друг проект по същата мярка за финансира от ЕТ „Атанас Аргилов Илиев“. Следващата находка е, че този едноличен търговец е купил от баща си имоти, които са били собственост на родителите на Николов. Консултанстките услуги и по двата проекта за къщи на гости са поверени на една и съща фирма, документите по кандидатстване за еврофинансирането са подадени в два последователни дни, а заявките за плащане в един и същ ден. Аналогично съответствие е установено при регистрацията на едноличните търговци в Търговския регистър, издаването на разрешенията за строеж, констативните актове за установяване годността за приемане на строежите, нотариалните актове за покупко-продажба на недвижими имоти и т.н. 

Преведено на български двамата са създали изкуствени условия да бъдат финансирани с цел да заобикалят ограничението за максималния размер на общите допустими разходи за проект.

Водени от всичко това контролните органи налагат пълно възстановяване на получените суми, както от Николов, така и от Илиев, като вторият е получил и трябва да върне 389 680 лева за изграждане на „Комплекс за селски туризъм“ до Къщите за гости и ресторант на първия. 

Недоволен от санкциите Николов жали акта си в Административен съд – Пловдив, а магистратите излизат с решение тази седмица, с което категорично отхвърлят претенциите на Николов.

Те посочват, че дори само за едно от нарушенията, бенефициентът по програмата дължи връщане на 100% от отпуснатите средства.

Съдът категорично подкрепя констатациите на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, който счита, че:

Установените факти свидетелстват за наличие на географска, икономическа и персонална връзка между идентични инвестиционни проекти, кандидатствали за финансиране по една и съща схема за подпомагане, които привидно са представени като самостоятелни проектни предложения пред ДФЗ за изграждане на отделни и независими туристически обекти, а в действителност се касае за изкуствено разделяне на един проект за съвместно предлагане на туристически услуги в общ хотелски комплекс. Целта на създадената от двамата бенефициенти верига от правни и фактически действия е чрез представяне за финансиране по мярката на два формално самостоятелни проекта за изграждане на къщи за гости да бъде получена финансова помощ в максимален размер за всеки от проектите, като неоповестеното пред ДФЗ намерение на ползвателите е било да се изгради общ комплекс с обща инфраструктура и съвместно предлагане на туристически услуги„. 

Така освен над 336 хиляди лева, Николов ще трябва да плати и 7 469 лева разноски по делото. 

Все още нищо обаче не е категорично, тъй като решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който вече тече.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist