ADVERTISEMENT

Изгубени в превода, но вътре в стратегията на Турция БОЯН ЧУКОВ ИНФАКТО

Изгубени в превода, но вътре в стратегията на Турция

От Боян Чуков , публикувано на 15.06.2021

Боян Чуков, водач на листата за народни представители на „Българските патриоти“ – ВМРО, Воля, НФСБ в 12 МИР Монтана

Посещението на Карадайъ в Турция предизвика огромен ажиотаж в България. Най-вече неговите думи по време на срещата с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп: „Тези земи са наши земи. Ние там не сме изселници. Турция е нашата родина-майка. След Османското присъствие останахме там. Нашата борба е да запазим турската си идентичност, езика, религията и традициите. Истина е, че срещаме трудности“.

Фокусът на оправдателните коментари е насочен върху неправилния превод и разликата в смисъла между турските думи анаватан (родина-майка) и ватан (родина). Не се обръща достатъчно внимание, че казаното от Карадайъ пред Шентоп се тиражира от Анадолската агенция, която се контролира от турската държава. По-ясно казано, турските институции са изхвърлили целево в медийното пространство „разсъжденията“ на Карадайъ пред Шентоп.

За другите многобройни срещи на председателя на ДПС в Турция нямаше почти никаква конкретна информация, освен познатите клиширани фрази. Турската държава съвсем целенасочено предизвика въпросния политически шум, а Карадайъ се оказа подходящ да бъде употребен в правилния момент и на правилното място в полза на турската неоосманска стратегия. Подобен словесен скандал можеше и да не се случи, но точно сега имаме особено съвпадение между моментните политически интереси на ДПС за предстоящите избори и външната регионална политика на Турция за Балканите.

Анкара предизвиква умишлен скандал точно преди извънредните парламентарни избори в България. Отговорът на въпроса защо може да бъде намерен в получилата известност у нас книга „Стратегическа дълбочина“ на Ахмет Давутоглу. В нея той пише: „Двете първостепенни цели на балканската политика на Турция в краткосрочен и средносрочен аспект са стабилизирането и укрепването на Босна и Албания, и създаването на международноправни основания за разтваряне на защитен чадър над етническите малцинства в региона. В рамките на тези правни основания Турция трябва непрекъснато да се стреми към получаване на гаранции, които ще й предоставят правото на намеса по въпросите на мюсюлманските малцинства на Балканите. Красноречив пример от най-новата история е Кипърската военна операция, която придоби „легитимност с помощта на подобна юридическа рамка“.

Анадолската агенция твърди, че Карадайъ е казал: „Нашата борба е да запазим турската си идентичност, езика, религията и традициите. Истината е, че срещаме трудности“. Какви трудности? Българските граждани, които са етнически турци, са абсолютно равноправни с всички останали български граждани. Участват пълноправно в политическия, икономическия, културния и обществен живот в нашата страна. Изкуственото дефиниране на етнически конфликт в България обслужва балканската неоосманска политика на Анкара. Турците търсят активно „международноправни основания за разтварянето на защитен чадър над етническите малцинства на Балканите“. ДПС е добър инструмент за реализирането на неоосманската стратегия у нас. С измислянето на ДОСТ и Лютви Местан не се получи. И Турция реши да стопли отношенията с ДПС. В контекста на политическите избори ДПС също имат ползи, търсят подкрепа от Турция и са податливи на влияние. Именно в тази линия се вписва турското „активно мероприятие“ при посещението на Карадайъ. Политическият шум около неправилния превод е второстепенна част от декорите на външнополитическата сцена.

Турция осъществи професионално своето планирано „активно мероприятие“, реализира го безупречно. Тук трябва да си дадем сметка, че стратезите в Анкара пристъпват към следващата по-остра фаза в своята геостратегия по отношение на България. Ще се търси повишаване на тона на етническия разговор у нас. Перспективите за България, представени през призмата на „Стратегическа дълбочина“ на Ахмет Давутоглу и изчислените действия на Анкара, са тревожни преди всичко за смесените региони в нашата страна. В подходящ бъдещ момент там ще се нагнети и медиира етническо напрежение, както твърди турският геостратег, и това ще даде основание за действия, „за намеса по въпросите на мюсюлманските малцинства на Балканите“. Аналогична драма в нашия регион като тази в Кипър, която за турците ще се превръща в легитимна „с помощта на подобна юридическа рамка“.

Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist