ADVERTISEMENT

Бамята се сее през втората половина на май ДУКЕНА ЖОЛЕВА БГФЕРМЕР .БГ

Бамята се сее през втората половина на май

Бамята e една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. У нас тя се отглежда предимно в южните райони на страната. От българските сортове бамя най-разпространени са Пловдивска, Лясковска и Тополовградска (Каваклийска).

Бамята се развива добре на дълбоки, структурни и плодородни почви. Подготовката на участъците предвидени за отглеждане на бамя започва през есента. След прибиране на предшественика площите се изорават на дълбочина 30-35 см. С основната обработка се внасят фосфорни и калиеви торове. Ако не е извършен почвен анализ, торовите норми са 25-30 кг/дка суперфосфат и 20-25 кг/дка калиев сулфат. Азотният тор (25-30 кг амониев нитрат) се внася двукратно през пролетта – при сеитбата на бамята и при встъпване на растенията във фаза цъфтеж.
Много често бамята се отглежда като втора култура след зеленчуци с къс вегетационен период (спанак, лук, репички, салати и др.).
Преди сеитбата се извършват 1-2 плитки обработки на почвата (10-15 см).

Сеитбата на бамята се извършва по няколко начина. Тя

може да е редова, лентова и гнездова

На малка площ се практикува най-често гнездова сеитба (разстоянието между гнездата е 35-40 см, а между редовете – 60-70 см). Във всяко гнездо се засяват по 3-4 семена на дълбочина 4-5 см.
На големи площи се прилага редова сеитба при междуредово разстояние 50-60 см и вътре в реда – 10 см. При лентова сеитба може да се приложи схемата – 70/50/15.

Бамята е светлолюбива и влаголюбива култура. Тя проявява най-високи изисквания към влагата в почвата в началните фази от вегетацията си и през междуфазния период цъфтеж – формиране на плодовете.

В сравнение с другите зеленчукови култури бамята

се напада от малко болести, най-често от брашнеста мана

При поява на първите признаци на брашнеста мана по бамята и срещу вредителите (листни въшки)се препоръчва третиране

Бамята влиза в плододаване два месеца след сеитбата и плододава до първите есенни слани. Плодовете се прибират в консумативна зрелост (дължина на плода 4-5 см).

*Литература: Зеленчукопроизводство (проф. Г. Генков),

 

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist