ADVERTISEMENT

Напояване на картофите АГРИ.БГ

Напояване на картофите

Напояването на картофите е високоефективно мероприятие в зависимост от ранозрелостта на сортовете и нормите на торене добивът се повишава с 300-1400 кг/дка.

Напояване на картофите

Напояването на картофите е високоефективно мероприятие в зависимост от ранозрелостта на сортовете и нормите на торене добивът се повишава с 300-1400 кг/дка. Общото водопотребление на картофите е свързано с ранозрелостта на сортовете, почвените и климатичните условия на района, количеството на добива и др.

Колкото надземната маса на картофите е по-голяма толкова по-голям е и водоразходът. За получаването на високи добиви ранните сортове картофи се нуждаят през вегетационния период от 412 мм вода, а късните – от 450 до 480 мм. Най-голямо значение за развитието на картофите има влагата от поникването до узряването на ранните сортове. През този период трябва да се осигуряват 270-320 мм вода, а за късните – 330-380. Най-голяма нужда от вода (около 100-140 м3/дка) ранните сортове имат през юни и юли, а късните – през юли и по-малко през юни. За късните сортове през август са необходими около 100 мм вода.

За практически цели сроковете и нормите на поливане се определят въз основа на данните за месечното и седмичното водопотребление. В зависимост от водопотреблението и падналите през седмицата валежи се установява кога и с колко вода трябва да се полее, за да се осигури необходимата през седмицата влага. Ако падналите през този период валежи са повече от необходимите, излишната част се отнася към баланса на следващата седмица.

В практиката обикновено поливането на картофите, започва късно когато растенията завехнат, поради което не се постига желаният ефект. Ако през първата половина на вегетацията растенията страдат за вода, а след това се полеят обилно, развитието им се удължава – образуват се нови клубени, които често се напукват и узряват неравномерно. Всичко това затруднява прибирането и съхраняването и води до големи загуби на продукция. Грижите по обезпечаването на картофите с достатъчно вода трябва да започнат още от бутонизацията, тъй като до цъфтежа водоразходът за денонощие е най-голям – средно по 6,9 мм за ранните и по 4,6 мм за късните сортове. Недостигът от вода през този период не може да бъде компенсиран с по-късните поливки. Обикновено за ранните сортове са необходими 2-3 поливки с по 40-50 м3 вода, а за късните – 3-4. Недостатъчно овлажнената почва при поливането може да създаде добри условия за развитие на надземната маса, но затормозва клубенообразуването. В такива случаи често по клубените се появяват израстъци, в резултат на което от поливането се получава отрицателен ефект. Преовлажняването на почвата също е нежелателно. То угнетява развитието на растенията и предизвиква загниване на клубените. Последната поливка трябва да приключи 20-30 дни преди прибирането на картофите.

За правилното провеждане на поливането на картофите е необходимо площта да се подготви предварително. За да не се задържа излишната вода, преди засаждането теренът се изравнява добре. В зависимост от начина на поливане се определя и посоката на редовете. Най-добре е площите да се дъждуват. В такъв случай при браздово поливане редовете се прокарват по възможност с малък наклон, за да не се ерозира почвата и водата да се всмуква по-добре. На по-стръмните терени браздите се разполагат косо или почти успоредно на хоризонталите. При поливането водата не трябва да прелива от една бразда в друга. Обикновено се осигурява водна струя 1-3 l/s при скорост 0,15 m/s. Освен от наклона силата на струята зависи и от пропускливостта на почвата, поливната норма и др. Много важно е при поливането на картофите да не се мокрят гребените на браздите, за да се осигури добра аерация и клубените да се предпазят от загниване. На равните терени дължината на поливните бразди трябва да бъде 120-150, на стръмните – 40-60 м). След всяко поливане на картофите е желателно почвата да се разрохква и да се вземат мерки за предпазване на растенията от гъбни и бактерийни болести.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist