ADVERTISEMENT

5 растения компаньони за доматите ЛЮБИМОЙ МОЙ САД / НА БЪЛГАРСКИ/

5 растения компаньони за доматите

 

Замисляли ли сте се дали има растения, на които можете да се доверите, за да отглеждате домати с повишен добив и защита? Да, говорим за засаждане на придружаващи растения. Този метод е дълбоко вкоренен в градинския фолклор, но е потвърден и от експерименти.

Понякога такива партньорства се състоят от две растения, отглеждани едно до друго. В други случаи растенията се засаждат последователно едно след друго (една култура след друга в същия район). Най-напредналите „мултикултуралисти“ дори успяват да оборудват истински райски градини, където много „зелени ангели“ осигуряват благоприятна среда не само за самите растения, но и за полезните насекоми. Ето пет възможности за избор.

 

1. Репички срещу земни бълхи

Засадете репички около основата на доматите, за да държите земните бълхи далеч от доматите.

Тези малки подскачащи буболечки са проклятие за биологичните градинари, защото обичат да се заселват в райони с мулч и плодородна почва, където зимуват и се размножават безопасно.

Тъй като да се отървете от земните бълхи без агрохимия е много проблематично, така че има смисъл да им осигурите някои растения.
Земните бълхи обикновено не мигрират далеч от мястото, където живеят, така че жертвените придружаващи растения трябва да са близо до вашите домати.

Бълхите предпочитат листата от репички пред доматите. Голям плюс е, че ряпата е не само ранна култура, но също така оставя възможност за сеитба през сезона.

Много важно е да се предпази разсада на доматите от бълхите, тъй като зрелите растения могат да издържат на този вредител, но младите наистина ще страдат.

 

2. Босилекът се бори с трипса  

Към днешна дата са създадени редица студоустойчиви сортове босилек. Това растение е незаменимо за защита на доматите от трипс.

Въпреки че много хора пишат, че миризмата на босилек, добре познатата подправка, плаши трипса, всъщност тук работи различен механизъм. Летливите химикали, отделяни от босилековите растения, прикриват миризмата на доматите, което затруднява вредителите да намерят своето растение гостоприемник.

Трипсът е опасен за доматите, тъй като носи вируса на тяхното увяхване и причинява забавяне на растежа и появата на петна по плодовете.

 

3. Копърът привлича полезни насекоми  

Малките цветчета на копъра осигуряват нектар и прашец за много полезни насекоми, включително калинки, паразитоидни оси, тахиниди и много други.

Колкото повече копър в градината, толкова по-силен е биоконтролът.

Biocontrol е практиката за привличане, поддържане и дори освобождаване на полезни насекоми в зона за естествен контрол на вредителите. Има десетки хиляди хищни и паразитни видове насекоми, които контролират популациите на вредителите. Всичко, което трябва да направите, е да осигурите ресурси. Тъй като повечето полезни видове насекоми изискват както протеините в плячката си, така и въглехидратите в нектара, някои от придружаващите растения на доматите осигуряват на насекомите така необходимия нектар в даден момент от жизнения им цикъл. Наличието на ресурси помага на ентомофагите да останат във вашата градина.

 

4. Зимната ръж преборва плевелите  

Тази покривна култура е включена в списъка на растенията спътници, заради способността й да намалява плевелите около доматите.

Зимната ръж съдържа около 16 различни алелохимикала (съединения, произведени от някои растения, за да ограничат растежа на конкурентите).

Тя е един от най-често изследваните и използвани примери за покривни култури, които контролират плевелите.

Алелохимикалите, открити в зимната ръж, предотвратяват покълването на семената на плевелите, но не увреждат разсада от домати, чушки, патладжани и други зеленчуци, които се отглеждат сред останките от косене на покривните култури.

Засейте ръжта като зимна покривна култура през есента. Когато дойде пролетта, отрежете растенията на земята веднага щом цъфнат (не подрязвайте твърде рано и не чакайте твърде дълго за да не пуснат семена). Оставете растителните остатъци на място и засадете разсада точно там. Няма нужда да се нарушава почвата с оран.

 

5. Горчица против увяхване  

Вертикалното увяхване на доматите е проблем за много градинари.

Отглеждането на синапена зеленина като покривна култура, преди засаждането на домати, намалява разпространението на това заболяване, но само ако тези растения са засадени в почвата няколко седмици преди доматите да се появят в градината.

 

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist