ADVERTISEMENT

Засаждане на домати BG FERMER

Засаждане на домати

Препоръчително е почвата да е добре затоплена

Начинаещите градинари трябва да знаят, че прекаленото избързване не е желателно, тъй като в този период все още има голяма опасност от резки застудявания.

Препоръчително е доматите да се засаждат в градината, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см е достигнала стойности от 14-15 градуса.

Разсад

Доматите от ранното и средноранното производство, а често и от късното, се отглеждат чрез пикиран разсад. Изключение правят доматите от т. нар. директна сеитба.

Засаждат се здрави, добре закалени растения, които да не са прераснали.

Обикновено разсадът е с височина 18-22 см, с къси междувъзлия, с тъмнозелен цвят.

Място

Вероятно вече сте избрали мястото за доматите. Все пак ще напомним, че най-добри предшественици са растенията от семейство Бобови – грах, фасул, от сем. Тиквови – тикви, дини, пъпеши, от сем. Кръстоцветни – главесто зеле, карфиол и др.
Неподходящи предшественици на доматите са културите от сем. Картофови – картофи, пипер, патладжан, домати.

Подготовка

Предварително се изкопават посадъчни ямки или се отварят бразди, според предпочитанията на градинаря. Растенията се засаждат почти на същата дълбочина, на която са били в саксийките. Ако разсадът е попрераснал, може да се засади на малко по-голяма дълбочина, като се зарови и част от стъблото.
След засаждането растенията се поливат. Следващото подаване на вода обикновено се извършва след седмица.

Схеми на засаждане

* За високостъблените сортове домати е подходяща браздова схема, с разстояние 75-80 см между редовете и 35-40 см между растенията в реда.

* При лентова схема разстоянието между лентите обикновено е 100-110 см, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см на растенията в реда.

* При отглеждане на нискостъблени сортове домати се препоръчват двуредови ленти с разстоянието между лентите 80-90 см, между редовете в лентата – 50-60 см, а между растенията в реда – 25-30 см.

 

ПОЧВАТА

За всички домати, независимо от производството, почвата е от решаващо значение. Желателно е тя да е дълбока, влагоемна, топла, добре аерирана, с рохкава структура, и богата на хранителни вещества. Ако не е, то трябва да се подобри.

 

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist