ADVERTISEMENT

Отглеждане на репички в неотопляеми оранжерии АГРИ.БГ

Отглеждане на репички в неотопляеми оранжерии

За ранно пролетно производство на репички в неотопляеми оранжерии почвата се обработва през есента, като предварително се наторява с добре разложен оборски тор.

Отглеждане на репички в неотопляеми оранжерии

След прибирането на предшественика почвата се подготвя за есенното производство на репички, като се наторява с амониева селитра в доза 0,8-1 кг на 100 кв.м.
Сеитбата започва от средата на септември и може да продължи до средата на декември. След тяхното поникване, репичките се прореждат, плевят и поливат. Изваждането на репичките започва 25-35 дни след поникването.
При есенната сеитба този период е по-дълъг поради по-късия ден. След всяко прибиране останалите репички се поливат. За ранно пролетно производство на репички в неотопляеми оранжерии почвата се обработва през есента, като предварително се наторява с добре разложен оборски тор.

През пролетта с предсеитбената обработка се внасят на дълбочина 8-10 см по 0,6-0,7 кг амониев нитрат на 100 св.м. Сее се много рано, при първа възможност за работа. Репичките се сеят на равна повърхност, на ниски лехи с пътеки по между тях с разстояния между редовете 10-15 см на дълбочина 2 с

Може да се използва и разпръсната сеитба, като семената се заравят на 2-3 см чрез плитко накопаване. За 100 кв.м са необходими 150 г семена. Сеитбата е етапна, чрез 10-15 дни, за да ми свежи кореноплодни по-продължително време. За бързото и дружно поникване на семената се сее във влажна почва, но не е желателно да не се полива непосредствено след сеитбата, за да не се образува почвена кора. Ако посевът е много гъст се прорежда на 2- см разстояние от растение. Може да се прореди и по-късно с първото изваждане на репичките. Следващите грижи са плевене и поливане при засушаване, особено по време на нарастване на кореноплодните.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist