ADVERTISEMENT

Сортове зелен фасул AGRI.BG

Сортове зелен фасул

В зависимост от височината на стъблата сортовете фасул се делят на ниски (пешаци) и високи (увивни, вейкови). И в двата типа има голямо разнообразие.

Сортове зелен фасул

В зависимост от височината на стъблата сортовете фасул се делят на ниски (пешаци) и високи (увивни, вейкови). И в двата типа има голямо разнообразие. Характерно е наличието на много местни форми, локализирани в отделни райони и дори селища. Ниските сортове фасул са с по-къс вегетационен период, приспособени са повече към неполивни условия и механизирана отглеждане. Високите (вейкови) сортове са с дълъг вегетационен период, берат се продължително и изискват редовно поливане.

Ниски сортове фасул

Тези сортове фасул са със здрави стъбла и са пригодени повече за полско отглеждане на по-големи площи с механизирано засяване.

Старозагорски чер

Стъблото е здраво, високо 35-40 см и добре облистено. Цветовете са светловиолетови, плодовете – плоски, светлозелени, нежни и без конци, а семената – черно оцветени. Ранен сорт, с вегетационен период до техническа зрелост 45-50 дни. Използва се за консумация в прясно състояние и за домашно консервиране.

Никос

Никое е ранен сорт с 40-45 дни до първата беритба. Стъблото е високо 45-50 см, бобовите са широки и плоски, жълто оцветени и с отлични вкусови и кулинарни качества Семената са с черен кръг около пъпчето.

Мастилен 116

Външно е сходен със Старозагорски чер. Бобовете и семената са с мастилено сини петна. Сортът има много добри вкусови качества.

Пловдив

Образува здраво стъбло с височина около 50 см. Ранен сорт с 50 дни вегетационен период. Цветовете са бели, а бобовете -цилиндрични, зелени и крехки. Те се формират дружно и могат да се берат еднократно. Семената са средно едри и бели. Много добър за консервиране.

Други сортове фасул от типа Пловдив са Ореол, Брилянт и Валя.

Вейкови сортове фасул

Ерусалимски

Стъблото е високо над 2 м и е увивно с няколко разклонения. Цветовете са бледо лилави. Бобовете са разположени по цялото стъбло, много широки, леко извити и дълги 11-13 см. Късен сорт – първата беритба след 66-65 дни, но образува продължително бобове до октомври. Много подходящ за планинските котловини с прохладен и влажен климат, но в полските райони с горещ и сух климат е нискодобивен.

Тракийски

Бобовете са много широки, дълги 12-15 см, със зелен цвят, крехки, сочни и с отлични кулинарни качества. Сортът е късен и образува бобове продължително време.

Биволски боб

Отглежда се предимно в Родопите и Средногорието. Разпространен е в две разновидности: с бели цветове и семена и с червени цветове и пъстри семена. Стъблото е високо над 3 м. Бобовете са широки, плоски и дълги 13-15 см. В техническа зрялост те са груби с грапава повърхност. Сортът е късен с продължително плододаване. Консумират се както бобовите, така и семената във восъчна и пълна зрялост.

Други вейкови сортове фасул са Маймин и Райкин. Те са късни, влаголюбиви и много добри качества на зелените бобове.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist