ADVERTISEMENT

Пролетен Грах АГРИ.БГ

Пролетен Грах

Пролетен Грах – отглеждане

Пролетен Грах

Грахът придобива все по-голямо значение поради високото съдържание на белтъчини в зелените растения и семената при решаването на фуражния проблем в страната. Граховото зърно се използва директно или като добавка към бедните на белтъчини храни.

Сортовете полски грах имат високо съдържание на протеин, който в зърното варира от 22 до 37 на сто, а в сухото вещество на цялото растение е от 14 до 22 на сто. Той може да се отглежда на почти всички типове почви у нас – черноземни, сиви горски, наносни, ливадно-канелени, които имат добра аерация и достатъчно хранителни вещества. Не понася тежките, сбитите и кисели почви, както и по-високите влажни и студени райони. Най-добри предшественици за граха са зимните житни и окопни култури. Не се развива добре, засят след себе си, затова не трябва да се засява на едно и също място по-рано от 5 години.

 

 

Грахът образува сравнително слаба коренова система. Той реагира добре на продълбочаването на орния пласт. Есенната оран се извършва дълбоко – на 23-25 сантиметра. Преди сеитбата площта се подравнява и почвата се довежда до ситно зърнеста структура. При наличие на влага и добре подготвено легло растенията поникват бързо и дружно. Оптималният срок за сеитба на пролетния грах е от края на февруари до 15 март.

 

 

Засяването в Добруджа е най-подходящо да стане през втората половина на март. Посевната норма е 120-140 кълняеми семена на 1 кв. м (25-28 кг/дка). Необходимото количество семена е в зависимост от едрината и кълняемостта им. Посевите се засяват на 10-12 см или тесноредово – на 7,5 см междуредово разстояние и дълбочина 6-8 сантиметра. След сеитбата се валира. . Грахът не извлича големи количества хранителни вещества от почвата.

 

Азотното торене при отглеждането му за зърно е със слаб ефект. Внасянето на фосфорни торове повишава значително добива на семена. През есента се използват 6 кг/дка при средна запасеност и при слаба – 12 кг/дка фосфор (а.в.), като се заорава в почвата. Борбата с плевелите е важен момент от грижите през вегетацията. Тъй като се касае малки площи , а не промишлено отглеждане своевременното окопаване и подържане на площта чиста от плевели е гаранция за добра реколта.

Съществена грижа през вегетацията е и борбата с граховия зърнояд, който причинява големи щети. Ларвите му се развиват в зърната на граха, като изгризват голяма част от вътрешността им. Пръска се в началото на цъфтежа и 7-8 дни по-късно с инсектициди. Важно звено в технологията за отглеждането на граха е неговото прибиране. Пряко комбайниране се прилага, когато са узрели 80-90 на сто от бобовете, в сухо време, но не и в горещите часове на деня.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist