ADVERTISEMENT

Умните бягат, на „Позитано“ само кафеносците и чантоносците останаха ИНФАКТО ЕНЧО ЕНЕВ

Умните бягат, на „Позитано“ само кафеносците и чантоносците останаха

От Infacto , публикувано на 01.03.2021

Интервю на Infacto.bg с инж. Енчо Енев, зам.-управител на ВиК, гр. Стара Загора

Страната ни влиза в предизборен период, Стара Загора е един от няколкото най-важни областни центрове. Как изглежда разположението на партиите във вашия регион?

От прима виста, като че ли няма някакви особени промени в разположението на политическите субекти на местно ниво. Подобна оценка, разбира се, се базира на чисто оптическото възприятие на съотношението на силите в политически план. Всъщност под повърхността „къкрят“ политически процеси, свързани с кондицията на БСП, които могат неприятно да изненадат някои от „шаманите“ на „Позитано“. Онези, които вместо с политика, предпочитат да се занимават с „политическа изотерика“. „Шарейки“ непрекъснато по медиите, те ръсят „предсказания“ за БСП като първа политическа сила на предстоящите избори“ (?) и цитират измервания на общественото мнение от знайни и незнайни социологически агенции, които (разбира се) дават „предимство на левицата“ пред основния опонент ГЕРБ. Иначе, ако излезем от територията на ирационалното, не е трудно да се види, че състоянието на местната структура на БСП не е по-различно от общото тежко организационно и кадрово състояние, в което се намира цялата партия!!! Членската маса на БСП – Стара Загора никога не е била толкова далече от своята компактност и единение от момента, когато за една нощ БКП се превърна в БСП. Най-близкото свидетелство за това е подреждането на листата с кандидат-депутатите. След като се премина през уставната процедура на подреждането и утвърждаването й от Обл. съвет на БСП, недоволни от своето позициониране в нея, близки до г-жа Нинова „социалисти“, бламираха решението на Обл. съвет и заплашиха с колективно излизане от листата. Последвалата взривна реакция на Позитано /разбирай на К. Нинова/ доведе до „привикване за лично обяснение на червеният килим“ на ключовите фигури, участвали в подреждането на листата! Накрая всичко завърши със суспендиране на Устава на партията и пренареждане на листата по „критериите“ на г-жа Нинова.

В последния парламент колко общо депутати излъчи Стара Загора? Кой са най-забележимите фигури? Избирателите могат ли да им благодарят за нещо сторено или дейността им е била задоволителна?

На последните парламентарни избори, на които инерцията от избирането на ген. Радев за президент на България (като кандидатура на БСП), макар и „убита“ от нескопосаната предизборна кампания на червените нотабили и не на последно място от преждевременно обявената победа на „Позитано“, докара на БСП – Стара Загора и област четири мандата. Без претенции за прецизен политически мониторинг на поведението на депутатите от различните политически сили и това да съм говорител от името на всички старозагорци бих могъл да откроя, от гледна точка на политическата активност, Драгомир Стойнев от БСП (с цялата условност на битността му на представител на опозицията) и Емил Христов от ГЕРБ, на чиято активност много негови колеги биха завидели. Тези дни случайно попаднах на отчета на Емил Христов пред избирателите за свършеното от него през изминалия период в парламента. Почти няма сфера от обществения живот на Стара Загора, където Христов да не е оставил следа. За изграждане на материално-техническата база, свързана с инфраструктурни проекти на областта, са осигурени с негово участие около 15 млн. лева; 3,2 млн. лева за здравеопазване с бенефициент университетската болница УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“; 280 000 евро за научно-изследователските звена, имащи отношение към приложната наука; с около 700 000 лева е финансиран проект в Казанлък, свързан с подобряване на енергийната ефективност на ДКЦ Поликлиника, около 7 млн. лева са осигурени за покриване на големия бюджетен дефицит на община Чирпан, над 100 хил. лв са осигурени за ВиК сектора за финансиране на проекти, осигуряващи допълнителни водоизточниици и др. Направеното от ГЕРБ в лицето на Емил Христов със сигурност ще увеличи политическия капитал на местната структура на ГЕРБ. А това още повече ще усложни положението на политическият опонент БСП на предстоящите избори. Още повече, че БСП и без това се намира в „брауново движение“ и в „насипно“ състояние.

Сигурно има проблеми в Стара Загора, за които бъдещите депутати биха могли да съдействат, и за които избирателите биха искали да получат предварителни отговори от кандидатите сега за народни представители?

Стара Загора както и другите областни градове има своите проблеми, които чакат решение. Уникалното при нас (колкото и прадоксално да звучи) е в последствията от  т.нар. „зелена сделка“, която предвижда затварянето в близко бъдеще (заради въглеродните емисии) на енергийният комплекс „Марица изток“. Който осигурява препитанието на около двадесет хиляди старозагорци и техните семейства. Ако държавата в лицето на старозагорските депутати (без оглед на партийната им оцветеност) не предприемат необходимите мерки за разкриване на нови работни места на територията на областта и за увеличаването на заетостта още отсега, което да изиграе ролята на „буфер“ от предстоящото закриване на комплекса, последствията ще бъдат социален „взрив“ с тежки и непредвидими политически и социални последствия. В тази връзка сигурно няма да бъде много пресилено, ако се опитам да прогнозирам, че извън „твърдите ядра“ най-много периферен „вот“ ще „обере“ онази политическа сила, която успее да убеди старозагорци, че има визия за решаването на проблема. На тези, които биха възразили, че има време, и че все още не е дошъл момента за подобни мерки, искам да припомня, че става дума за икономически процеси, които се развиват във времето при това с дълга времеконстанта на преходният период. Така че всяко забавяне може да се окаже фатално.

Стара Загора е един от градовете, в които на кметските избори изобщо не се стигна до балотаж. Явно структурата на ГЕРБ е достатъчно силна. Кои други партии имат потенциал да се преборят за значение на предстоящите избори и да излъчат депутати? БСП остава ли втора сила или е на кантар?

Безспорно ГЕРБ беше и според мен си остава господстваща политическа сила в област Стара Загора. В името на истината трябва да се отбележи, че за лидиращата си политическа позиция ГЕРБ на първо място трябва да благодарят на БСП. По-безпомощна, по-безидейна, по-клиентелистка, по-раздробена с критично слабо ръководство… БСП не е била никога досега в най-новата история на България. Иначе как да си обясним, че след неизбежната амортизация на ГЕРБ от дългия престой във властта, червената партия не успява по никакъв начин да се възползва от политическата умора натрупана в основния опонент за властта. Що се отнася до това какви размествания могат да се очакват в разпределението на мандатите мога да прогнозирам, че местната структура на БСП няма да може да повтори резултата от миналите избори (четири мандата) и сега би могла да очаква резултат 2 места+(евентуално) 1. Очаквам преливане на гласове към ВМРО, което с оглед на външнополитическите ни проблеми и позицията им във връзка с меко казано неприемливото поведение на Северна Македония по македонския въпрос може би ще дръпне част от „периферията“ към себе си. Дали БСП е на кантар ми е трудно да прогнозирам, но не мога да изключа подобно развитие на събитията.

Като човек, който дълги години е член на БСП, как изглежда БСП на прага на изборите? Защо при ръководството на Нинова тази партия непрекъснато губи умни хора и ги заменя с кафеносци и чантоносци?

Това, че ставаме свидетели на „кадровата разсипия“ на БСП, ръководена от г-жа Нинова, е един от проблемите, който все повече затвърждава мнението ми, че „ресурсът“ на столетницата е изчерпан. Като прибавим към това и „овъртолената“ й в доктрини, нямащи нищо общо с „лявото“, идеология (доколкото изобщо има такава), си мисля, че е дошъл момента когато трябва да се направи нова партия. Истински ляв политически проект, който да заеме освободената от БСП политическа ниша. За бедна страна като България е недопустимо и политически безотговорно най-уязвимата (икномически) и многобройна част от гражданите да бъде оставена без политическо представителство. Това е „бомба“ със закъснител, която може да експлоадира в най-неблагоприятният за обществото и държавата момент. Защо бягат хората? Аз лично като гледам и съдя за този процес по качествата на изгонените или напускащите БСП политици, приемам това като проявление на известното ни от природата явление, наречено „естествен подбор“. Това в пълна степен подкрепя моята теза за необходимостта от създаване на нова лява партия. Вижте кои бягат и кои остават? Или кои са толерираните и кои са низвергнатите? Бягат умните и интелигентните, честните и несклонните към политически компромиси в името на „лидера“. Да не изброявам имена, че може да пропусна някого. Такива хора с характер и собствено мнение, с богати познания са изключително полезни за политическото здраве на всяка една партия. И в същото време са „трън в окото“ за бездарния ръководител. А що се отнася до кафеносците и чантоносците, то те са вечни. Затова и на „Позитано“ днес само те останаха…

Как ще коментирате листите, които БСП предлага, водачите, гражданската квота?

Листите не ми се коментират изобщо. Но все пак, това е най-слабата листа (с много малки изключения) в Стара Загора от началото на 90-те на миналият век та досега…

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist