ADVERTISEMENT

История на биологичното земеделие: От 1924 г. до днес AGRI .BG

История на биологичното земеделие: От 1924 г. до днес

През 1940 г. за първи път е въведен терминът биологично земеделие от лорд Нортборн, учен агроном от университета Оксфорд

История на биологичното земеделие: От 1924 г. до днес

pixabay.com

Биологичното земеделие е феномен на съвременността в областта на екологията и храната. Нито една друга обществена инициатива в името на околната среда, хуманното отношение към животните и здравословното хранене, която да се е превърнала в световна и постоянно набираща популярност производствена система. Как точно се стигна дотук разказва soz.bio.

Биопроизводители с гневно писмо до премиера и агроминистъра

В наши дни пазарът на биохрани се оценява на 100 млрд. евро. 2,8 млн. фермери в цял свят се занимават с биологично земеделие, обработвайки 71,5 млн. ха земя. Най-големите пазари за биохрани са САЩ – 40,6 млрд. евро, Германия – 10,9 млрд. евро, и Франция – 9,1 млрд. евро.

Биологичното селско стопанство се е формирало постепенно под влиянието на научни трудове в различни части на планетата. Сериозен елемент тук играят научните разработки, посветени на работата с почвата и отношението към нея като към възобновяем ресурс.

I етап на зараждане на биологичното земеделие – 1924-1970 г.

Най-голямо влияние върху развитието на биологичното земеделие е оказал основоположникът на биодинамичното земеделие – Рудолф Щайнер. Той е бил още философ, езотерик и преподавател. През 1928 г. са формулирани първите стандарти за контрол на качеството. Регистрирана е първата търговска марка Demeter. В същото време вече 1000 ферми са се занимавали с биодинамично земеделие.

През 1940 г. за първи път е въведен терминът биологично земеделие от лорд Нортборн, учен агроном от университета Оксфорд. Понятието е публикувано в книгата му „С грижа за земята“. Той се опира на теорията на Щайнер за това, че фермерите играят важна роля за поддържането на баланса между земеделското използване на земята и опазването на околната среда. Идеята за биологичното земеделие е изчистена от мистиката и е свързана с по-понятни и близки на повечето хора икономически, социални и политически аспекти.

През същата година един от основоположниците на биологичното земеделие британският ботаник Алберт Хауард публикува книгата „Земеделският завет“, която оказва огромно въздействие на много учени и фермери.

През 1939 г. Ева Балфур под влиянието на трудовете на Хауард извършва първия в света научен експеримент на земеделска земя във Великобритания, за да сравни традиционното и биологичното селско стопанство. След 4 години излиза книгата й „Живата почва“, която довежда до основаването през 1946 г. на една от най-известните и авторитетни днес организации за биоземеделие – британската Soil Association), която функционира и днес.

През 1942 г. в САЩ Джером Ървинг Роудейл създава първото специализирано списание „Биологично земеделие и градинарство“ и основава опитна биоферма, за да докаже за скептиците чрез практика, че биологичното земеделие има преимущества. Започнатата от него дейност продължава и в наши дни.

През 1940 г. в Япония микробиологът Масанобу Фукуока изоставя работата си като научен изследовател и посвещава живота си на развитието на биологичните методи за отглеждане на зърно. Най-известният му труд е книгата „Революцията на една сламка“ (1975).

Призив: Да се затегне спирането на субсидиии заради вредни практики

През 1950 г. Роудейл започва да издава още едно списание – „Предотврати“, където излага философията си за биологичното земеделие.

През 1958 г. биодинамичното земеделие продължава да се развива. Създаден е кооперативът от производители и преработватели Demeter.

През 1962 г. излиза на бял свят прочутата книга на изследователката Рейчъл Карсън – „Тихата пролет“, която илюстрира пагубното въздействие на пестицидите и други химически съединения върху здравето на хората и околната среда, особено на птиците. През 2006 г. „Тихата пролет“ влезе в топ 25 на най-добрите научни книги за всички времена според класацията на списание Discover.

II етап на развитие на биологичното земеделие – 1970-1990 г.

След като в обществото е призната необходимостта от развитието на биологичното земеделие, настъпва етап на формиране на стандартите на производство, системи за сертификация и държавно регулиране на отрасъла. Става дума за борба за доверието на потребителите и системата на биологичното земеделие успява да излезе победител. Днес единен световен стандарт за биологична продукция не съществува, но има общоприети световни стандарти на страните от ЕС, САЩ и Япония.

През 1967 г. е създаден първият биологичен стандарт на Почвената асоциация на Великобритания (Soil Association).

През 1971 г. е създадено обединение на производителите на биологична продукция на Германия и Южен Тирол, преработчиците и ресторантите, използващи биохрани – Bioland. Това е едно от най-големите професионални обединения на производителите на биохрани.

През същата година синът на Роудейл – Робърт, основава Изследователски център Роудейл, който в наши дни се нарича „Институт за експериментално фермерство Роудейл“, САЩ.

През 1972 г. е създадена Международната федерация за движение на биологичното земеделие (IFOAM).
Година по-късно е стартирана първата система за органично сертифициране на Soil Association, която и днес е една от най-популярните и авторитетните.

През периода 1974 – 1979 г. са създадени първите законодателни актове за биологично земеделие в САЩ.

През 1981 г. е основана първата търговска марка на Bioland, Германия.

В началото на 1992 г. Общата селскостопанска политика (ОСП) на страните от ЕС за пореден път е коригирана и в програмите й за първи път е включено биологичното земеделие, като е заделено съответно финансиране. Това е важен момент от историята на биологичното земеделие.

III етап на развитие на биологичното земеделие – от 1990-а година до днес

Биологичното земеделие в цял свят навлезе в нова фаза на развитие през 90-те години на 20 в. Тогава са създадени са най-големите търговски асоциации за биопродукти – Organic Trade Assosiations OTA, Australian Organic, Италианската асоциация за биологично земеделие FederBio и многоу други. Въведени са в действие нормативно-правни актове в различни страни.

През 2005 г. на Генералната асамблея на IFOAM са утвърдени принципите на биологичното земеделие. Целта им е идейно единство на движението в цял свят.

През 2020 г. биологичното земеделие вече две десетилетия е водеща световна тенденция. Всяка година пазарът отчита ръст от около 10%.

Тази година в ОСП след 2020 г. биологичното земеделие, наред с прецизното земеделие, влиза сред задължителните екологични практики. Всички фермери ще бъдат задължени да спазват по-високи екологични стандарти, дори най-дребните.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist