ADVERTISEMENT

Александър Сиди: “Ще направим възможното да забавим зеленото лицемерие” ZARATA .INFO

Александър Сиди: “Ще направим възможното да забавим зеленото лицемерие”

 

Разговаряме с Александър Сиди. Александър Сиди е роден на 13.10. 1981 г. в Стара Загора. Завършва ПМГ “Гео Милев”, а след това право във Великотърновския университет. Той е депутат в 44 Народно събрание.

– Г-н Сиди, окончателно ли е решението ВМРО да се яви самостоятелно на парламентарните избори на 4 април?

– Решението е от вчера. То е и на Организационния съвет, и на ИК на ВМРО. Считаме, че имаме силите сами да се справим с 4%-та бариера. ВМРО успя да изпълни голямата част от своята управленска програма, т.е. българският избирател знае реално какво може да очаква от нас, как работим, как изпълняваме – не просто даваме обещания.

– Какво предстои в предизборната кампания на ВМРО?

– Ние винаги сме разчитали на разговора очи в очи със своите избиратели. В условия на пандемия няма как да направим големи събирания, но предстои да посетим по места симпатизантите ни, да чуем какво те биха искали от нас, да разговаряме откровено, а после те да разкажат на близките си.

– Кои теми остават приоритет за ВМРО днес, а и при евентуално влизане в следващия парламент?

– Ще направим всичко възможно да забавим процеса по включване на България в “зелената сделка”, да забавим зеленото лицемерие, което ще удари изключително силно и моя роден град Стара Загора. Бихме искали България да се нареди сред скептиците като Полша и Унгария по отношение на сдеилка, която на практика би оставила страната без енергийна алтернатива, в случай на затваряне на рудници и ТЕЦ-ове.

– Това е много трудна задача. Голяма част от еврофондовете са вече обвързани със зелената сделка…

– Всяка една трудна битка е предизвикателство. Субсидиите са важни за развитието на догонващи страни като нашата, но все пак е от огромно значение за какво се отпускат средства и още повече за какво се харчат. Ясно е, че няма как да се спре процесът, но едно е да подпишем за затваряне на Енергийния комплекс през 2025 г. и съвсем друго – през 2050 година. Това са допълнителни 25 години на постепенна промяна, подмяна на енергийни източници, развитие, а не шоков удар върху цели региони и по енергийната сигурност на страната.

Продължаваме да се борим и за нашата стратегия срещу циганизацията, която би имала дисциплиниращ ефект и в последна сметка ще донесе позитивни резултати на всички, включително на групите, които се считат за засегнати от нея. Надявам се да имаме следващо правителство, способно да отстоява националните интереси.

– Ако е вярна социологията няма ли да е твърде трудно дори създаването на следващо правителство, да не говорим за задържането му на власт?

– Това ще каже българският избирател. Смятам и вярвам, че българите ще изберат стабилността и шанса за развитие каквото и да им говорят армията тролове, каквито и приказки да им разказват. А когато направят избора си, съставянето на правителство от влезлите в НС партии няма да бъде толкова трудно. Спомняте си, че и при съставянето на правителство в предишния парламент се говореше колко краткосрочно ще е то, а е единственото, което ще изкара пълния си мандат.

– Не мога да не попитам остава ли на дневен ред твърдата позиция на ВМРО относно Македония?

– Позицията на ВМРО е една и съща от 130 години насам и няма защо да се променя – опира се на факти, не на пропаганда. Надявам се в следващото народно събрание да има разум и сила да бъде отстояван българският интерес, за да спрем либералните сили, говорещи за безусловна подкрепа на Македония за ЕС, готови да предадат този интерес в името на няколко спечелени гранта. Като вицепремиер Красимир Каракачанов върна през 2017 година разговора за Македония на дневен ред. Да, бе подписан договор за приятелство и добросъседство, но той не се спазва. Ако Заев си мисли, че ще вкара Македония в ЕС, спекулирайки с исторически факти и въвеждайки изучаването на сръбски език – налаган по тези земи съвсем не отдавна с цената на десетки хиляди избити и стотици хиляди репресирани в Македония, не е изчислил добре нещата. Не може единия ден да честваш Гоце Делчев, водач и идеолог не на друго, а на на Българските македоно-одрински революционни комитети, а на другия да въвеждаш сръбски език.

– Имате ли впечатление как се развива Стара Загора?

– Разбира се. Не живея в Стара Загора, но там живее майка ми. Там е гробът на баща ми и често си идвам. Стара Загора е прекрасно място. Променя се много в последните години и това е много добре, а в същото време запазва онзи невероятен дух на “под липите”. Има и проблеми, които обаче може да реши, защото има потенциала за това. Дано да е по-бързо! Развива се и в основата на това развитие е Енергийният комплекс, чието оптимално съществуване трябва да отстояваме.

Пожелавам на старозагорци здраве! Нека масово да излязат на 4 април и да гласуват за избраниците си.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist