ADVERTISEMENT

Храна, произведена от монаси, е във фокуса на тур до 10 манастира ОТ МАРТИН В. ИВАНОВ АГРОНОВИНИ

Храна, произведена от монаси, е във фокуса на тур до 10 манастира

Храна, произведена от монаси, е сред акцентите в поклонническия гастрономически тур „Чиста манастирска храна за тялото и за душата“,

Пътуването представлява вълнуваща обиколка на десет български манастира, която среща участниците не само с историята, архитектурата, традициите, легендите и чудесата на тези духовни места, но и с храната и напитките, които монасите произвеждат.

Риба, постни ястия и малко червено вино е тайната на монасите за здраве и дълголетие. Отдадените в служба на Бога много по-рядко боледуват от болестите на съвременното общество като диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и деменция. Причината е в простата храна, липсата на преработени продукти, изобилието на риба и постни храни с ниско съдържание на мазнини, както и в стриктното спазване на постите.

През Средновековието много манастири в Европа сами произвеждат своята храна и други напитки, тъй като са построени на отдалечени уединени места и монасите нямат възможност да се снабдяват с хранителни продукти. В други манастирски общества, в които консумацията на алкохол не е забранена, се развива пивоварството.

В някои абатства на основания през 1663 г. Орден на трапистите разполагат със собствени пивоварни, в които се произвежда прочутата трапистка бира. В наши дни действащи са осем такива пивоварни в Белгия, Холандия и в Австрия. Известното италианско вино Harmonia Mundi също се произвежда от монаси. То се прави от сорта грозде Рефоско, което вирее край бреговете на канала Фондаменте Нуове в квартала Кастело на Венеция. Манастирът е от XVI век, мястото се нарича “Сан Франческо де ла Виня”, а лозята са дар от Францисканския орден през 1253 г.

У нас десетина български манастира също възстановяват традицията да произвеждат храна и различни напитки, за да могат да се издържат от собствена продукция. Монасите им правят кисело мляко, сирене и кашкавал, различни видове консерви, вино, ракия и сладка, отглеждат риба и животни, а в Гигинския манастир дори се провежда изложение на хранителни продукти, приготвени от монаси.

Поклонническият гастрономически тур „Чиста манастирска храна за тялото и за душата“ започва от Врачешкия манастир, построен в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница, минава през Лопушанския и чипровския манастири, включва посещения на Черепишкия и Клисурския манастир. Вторият ден ни отвежда в други пет манастира в Западна България, два от които са старостилни.

Ще посетим духовните места, дали убежище на Софроний Врачански, уединение и вдъхновение на Алеко Константинов и Иван Вазов, ще видим килията в Черепишкия манастир, в която Вазов пише разказа си „Една българка“, ще разгледаме от близо Плачещата икона, ще се докоснем духовно до чудодейна частица от мощите на св. Иван Рилски.

В един от манастирите има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа, ще посетим Музея на църковната история на Видинска епархия, чиято колекция включва вещи на първия български екзарх Антим I. Той е и първият председател на Народното събрание на България след Освобождението.

Ще видим единствените по рода си в България три бронзови камбани, всяко от които тежи по един тон. Ще разгледаме ктиторските портрети в Земенския манастир – които са най-старите и с най-голяма художествена стойност след ценните образи на Калоян и Десислава в Боянската църква.

В Балшенския манастир се предлагат продукти, произведени от монасите в български, гръцки, румънски, сръбски и македонски манастири – биволско, краве, овче, козе сирене, биволско, краве, овче, козе кисело мляко, кашкавал, мед, сладка, билкови чайове, манастирско вино, манастирска ракия, месни продукти, маслини, зехтин.

Църногорският манастир пази частица от мощите на единия от покровителите си – Свети Козма. Най-старите манастирски постройки са от около ХІ – ХІІ век. Манастирът има свое стопанство и произвежда биволско кисело мляко и прясно сирене от биволско мляко, пчелен мед, различни сладка, салами и суджуци, приготвени по стара манастирска рецепта.

Обиколката завършва в старостилен манастир – Копиловския “Свето Благовещение”. Той е построен след 2000 г. на гола поляна от шепа монаси. Игуменът създава в манастира животновъдно, рибно и земеделско стопанство, с продажбите от които манастирът се издържа.

И както е записано в Битие (Бит. 9:3-4): “Всичко що се движи и живее, ще ви бъде за храна; като злак тревист давам ви всичко; само плът с душата й, сиреч с кръвта й, не яжте”, имаме стотици рецепти за ястия “по манастирски”, което говори за дълги и богати традиции в приготвянето на храна там, както и на уважението на населението към храната идваща от света обител.

Готвенето с еднообразни продукти принуждава монасите да проявяват огромно въображение в подхода към храната, затова до нас са достигнали невероятно вкусните манастирски ястия, които предстои да опитаме заедно. Придвижването е на принципа на споделеното пътуване. Цената на тура е 95 лв. и включва вечеря, нощувка и пълно екскурзоводско обслужване с подробни беседи за всеки един посещаван манастир.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist