ADVERTISEMENT

Пчелар засели 1200 кошера на границата, за да спаси пчелите от отравяне ОТ ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА АГРОНОВИНИ

Пчелар засели 1200 кошера на границата, за да спаси пчелите от отравяне

В последните гънки на Източните Родопи, там където високите зелени хълмове се срещат с Беломорска Тракия, жужи живот – младите пчели на 39-годишния пчелар Добромир Енев.

Наоколо ухае на мащерка, жълт кантарион, риган, бял равнец, еньовче, детелина, къпини и още десетки билки, а златните парички на драките добавят още цвят в зелената феерия. С това се хранят пчелите на Мишо, както всички наричат търновеца, който преди две години се заселва накрая на България, заедно с 1200 от своите кошери.

Да избягаш с 1200 кошера, за да спасиш пчелите си от смърт

Добромир и семейството на брат му години наред гледат пчели по поречието на река Дунав, около Свищов. “Кошерите ни в Северна България бяха 2300. Там обаче се развива интензивно земеделие и зърнопроизводителите непрекъснато пръскат с пестициди и инсектициди, които са смъртоносни за пчелите. Заради непрестанното третиране на посевите, пчелите ни започнаха масово да измират”, разказва Добромир пред участниците в гастрономическия тур “По пътя на сусама и тахана в Сакар и Източните Родопи”, организиран от SlowTours.BG.

Добромир Енев пчелин Дива гора

Добромир Енев край един от пчелините си

За да ги спаси, той започва да проучва къде в България природата е съхранена чиста и без промишлени замърсители, като в същото време е богата на медоносна растителност. Така открива дивите девствени гори край границата с Гърция и разполага кошерите си на 20 км югоизточно от Ивайловград в посока връх Свети Илия. Там, по поречието на Луда река,  пчелите имат обилна паша и десетки декари с дъхава мащерка.

Медът от мащерка помага при простуда и пази от ракови заболявания

Медът от мащерка е с много приятен вкус,  нежен бакърен цвят, фина структура и интензивен аромат. Той е с висока активност срещу десетки микроорганизми. Мащерката е ценно средство при простуди, инфекции на дихателните пътища, кашлица, възпаления и кожни заболявания. Мащерката омаломощава раковите клетки в простатната жлеза и матката, а редовният прием на мащерков мед снижава риска от рак на гърдата, ендометриума и простатата.

Билки пчелин Дива гора Добромир Енев

В района на Ивайловград цъфтят десетки билки и медоносни храсти

Подпомага работата на тимусната жлеза и по този начин укрепва имунната система. Мащерковият мед се вади от питите в прохладни дни, за да се запазят всички ензими и биологично активни вещества. Съхранява се на сухо, тъмно и хладно място. Не по-малко богат на полезни вещества е прочутият Йерусалимски мед, който пчелите на Добромир произвеждат от растението драка. Той е силно ароматен, има антисептично, противовъзпалително и успокояващо действие. Драката действа отхрачващо и успокоява кашлицата, помага при стомашни раздразнения, улеснява храносмилането.

В Гърция буркан с ценния мед от драка струва 40 евро

“Медът от растението драка, наричано още паричка или Христов трън, гърците налагат като нещо свое и уникално, но това не е така – при нас поляните изобилстват от драки. В Гърция обаче буркан такъв мед е 40 евро, там държавата работи за производителите си и популяризира тези продукти, а тук всеки се спасява самостоятелно, много жалко”, огорчен е Добромир.

Но пчеларят не се отказва – работи върху своя бранд и планира съвсем скоро да отвори Музей на пчелата в района на Ивайловград. И отдавна не жали за изоставените кошери край река Дунав, защото в граничния район на юг от село Мандрица пчелите му весело жужат.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist