ADVERTISEMENT

Как да запазим през зимата засадените наесен млади овошки МАРТИН ИВАНОВ АГРОНОВИНИТЕ

Как да запазим през зимата засадените наесен млади овошки

Плодните дръвчета са много уязвими в първите няколко години след засаждането си. Най-трудният период за тях е зимата, тъй като не всички успяват да презимуват. Ето как да им помогнете.

Какви опасности чакат младите овошки през зимата

Зимата е период на повишен риск за всички овошки и особено за тези, засадени през есента. Ето какви са основните рискове за новозасадените дървета:

 • резки температурни промени – неочаквано настъпило затопляне дава на овошките сигнал да се събудят, но младите пъпки веднага загиват, когато студовете са върнат;
 • слънце – яркото слънце през зимата води до слънчево изгаряне на кората и може да причини увреждания;
 • слана – силната слана, особено в безснежна зима, може да доведе до измръзване на корените на младите овошки, а това води до изсъхването на дръвчетата;
 • вятър – ледените зимни ветрове изсушават деликатната кора, а силните им пориви могат да увредят тънкото стъбло;
 • сняг – по време на обилни снеговалежи слабите клони могат да се счупят под тежестта на снега;
 • гризачи – гладни зайци, мишки и дори собствените ви кози могат да изгризат кората на овошките.

С какво да покрием младите овошки през зимата?

Не всички млади овошки се нуждаят от специално покриване през зимата, например някои сортове ябълки и сливи зимуват добре. Но поне първата зима е добре да ги покриете, още повече че това ще защити градината ви и от други проблеми като гризачи, ярко слънце и съхнене на кората.

Зимуване на овошките
Покриването на овошките започва, когато температурите се задържат стабилно около -5 ° С. Ако е по-топло, рискувате кората да изсъхне и пъпките да се събудят. Един от най-добрите материали за покриване на младите овошки през зимата са клонките от смърч и хвойна, като те се завързват около стъблото на овошките с иглите надолу и леко се заравят в земята. Това е и най-добрата защита на фиданките от гризачи.

Проблемът е, че смърчови клони не се намират толкова лесно, освен ако не сте подрязвали иглолистните си дървета през есента. Ако нямате, не е беда – използвайте подръчни материали като:

 • спанбонд, лутрасил и др.;
 • торбички и мрежи за съхранение на зеленчуци;
 • мека строителна мрежа;
 • стари дрехи и като цяло всяка ненужна материя;
 • чорапогащи;
 • марля;
 • покривен филц, линолеум;
 • подложка за ламинат и др.

Когато използвате недишащи материали като покривен материал или линолеум, първо увийте овошката с някакъв плат или рогозка.

Как да покрием овошките през зимата

Когато покривате младите овошки през зимата, обърнете внимание, че трябва да покриете не само стъблото, но и короната. Товас е отнася особено за дръвчета на възраст под една година. Преди да започнете работа, проверете дали дръвчето е стабилно. За да предотвратите счупване от силния вятър, подгответе временна опора, например с дъски или клони от всички страни.

Вземете покривния материал, свободно увийте овошката (колкото по-тънък е материалът, толкова повече слоеве трябва да направите) и го завържете на няколко места с въже или тел. По време на процедурата заровете долната част на покриващия материал в земята, поръсете с пръст и утъпчете. Това ще предпази ствола и кореновата система от мишки. След това покрийте короната на дървото по същия начин.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist