ADVERTISEMENT

Диви цветя на полето заместват пестицидите в борбата с вредителите М. ИВАНОВ АГРОНОВИНИТЕ

Диви цветя на полето заместват пестицидите в борбата с вредителите

Употребата на пестициди влияе отрицателно върху околната среда, пчелите и хората. Затова много земеделски производители се връщат към древните екологични подходи за борба с вредителите.

Големият проблем е, че пестицидите оказват негативно влияние върху пчелните популации. Друго притеснение е, че те могат да повлияят негативно на здравето на работниците във фермите. Освен това, с течение на времето вредителите увеличават способността си да се противопоставят на пестициди, на които са били продължително изложени, така че те не им въздействат.

Затова стопаните прибягват до стари методи, сред които е и биологичният начин за борба с вредителите. Той представлява засаждане на лехи от диви цветя, които възпират вредителите по естествен път с помощта на насекоми, които се хранят с вредители.

Това всъщност е стара практика, която се състои в отглеждането на цветя във и около фермите. Цветните лехи осигуряват дом за полезни хищни насекоми като паразитните оси. Те са полезни, защото ядат листните въшки и техните ларви.

Цветните лехи се засаждат между посевите. Подходящи са маргаритки, червена детелина, макове, див морков, метличина. Когато се смесят с билки, те стават ефективни за намаляване на увреждането на листата. Този метод увеличава биоразнообразието и насърчава прилагането на безопасен и естествен контрол на вредителите.

Разбира се, по този начин не могат да се премахнат изцяло някои вредители по културите. Методът обаче допринася за намаляване популацията на вредителите до степен, в която те не могат да попречат значително на растежа на културите.

Диви цветя вместо пестицидиПетнадесет ферми в Англия тестват стратегията през последните пет години и откриват, че дивите цветя привличат полезните насекоми, според The Guardian . Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере колко полезна е практиката за големите земеделски стопанства, предишно проучване, публикувано от Proceedings of the Royal Society B, установи, че методът е ефективен за намаляване на употребата на пестициди и щетите, причинени от вредители върху растенията.

Нещо повече, дивите цветя също са естествен начин да подобрите здравето на почвата си и да увеличите добива на градината си, според Министерството на земеделието на САЩ (USDA) . Освен това нямат нужда от поддръжка и често напояване.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist