ADVERTISEMENT

ПОЛША И УНГАРИЯ ИСКАТ КОНСТИТУЦИОННО ГЕЙ- ДВОЙКИ ДА НЕ ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА

Виктор Орбан предлага забраняване на осиновяването на деца от еднополови двойки

Виктор Орбан
Виктор Орбан / БГНЕС

Унгарското правителство предложи законодателство, което на практика би забранило осиновяването на деца от еднополови двойки. Предложението е смятано от правозащитни групи като атака срещу ЛГБТ-общността във време, когато пандемията от коронавирус означава, че те не могат да протестират, предаде Ройтерс.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан също така предложи изменение на конституцията, което изисква децата да бъдат възпитавани с християнско тълкуване на ролята на половете.

Законопроектите бяха внесени снощи в парламента с цел да засилят подкрепата за правителството, преди днес да влязат в сила строги ограничения за борба с коронавируса.
Правителството, което засилва своята реторика срещу ЛГБТ-общността, след като кризата с коронавируса нанася удар върху икономиката, каза, че новото законодателство ще постави по-голямо „ударение върху правата на децата при осиновяване“.

Хомосексуалността е често срещана при животните

Според законопроекта само имащи брак двойки могат да осиновяват деца, а сами хора могат да осиновяват единствено със специално разрешение от министъра, отговарящ за семейните въпроси.

Правозащитници казват, че законодателството на практика означава забрана на осиновяването на деца от хомосексуалисти, което засега е възможно, ако един от партньорите кандидатства като сам човек, тъй като в Унгария не са позволени еднополовите бракове. Те обвиняват правителството, че атакува ЛГБТ-общността, вместо да се занимава с пандемията.

Полският президент иска конституционна забрана гей двойки да осиновяват деца

/ Gulliver/Getty Images

Дни преди балотажа на президентските избори в Полша действащият президент Анджей Дуда обяви, че предлага промяна в конституцията, която да забранява на гей двойки да осиновяват деца, предаде ДПА.

Дуда е подписал днес своето предложение, което ще бъде пратено в парламента. За да влезе в сила поправката, тя трябва да бъде одобрена с две трети мнозинство в Сейма, долната камара, и с абсолютно мнозинство в горната камара, Сената. При настоящото разположение на политическите сили в Полша тези условия трудно ще бъдат изпълнени, отбеляза ДПА.

Дуда се стреми към втори петгодишен мандат с консервативна кампания за опазването на семейните ценности и социалните разходи. Той се обявява против правото на членове на общността ЛГБТ да сключват помежду си бракове или граждански съюзи.

Негов съперник на балотажа в неделя е либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски. Той също се е обявявал срещу осиновяването от еднополови двойки, въпреки че е изказвал подкрепа за гей браковете.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че Дуда изпреварва с няколко пункта Тшасковски.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist