ADVERTISEMENT

Радон Тодев и четата му отиват на сигурна смърт, ТРАФФИК.НЮЗ ПАРАШКЕВА ИВАНОВА

Радон Тодев и четата му отиват на сигурна смърт, за да спасят хиляди бежанци от Пиринско

Подвигът на учителя за съжаление е посипан с пепел

 

Радон Тодев и четата му отиват на сигурна смърт, за да спасят хиляди бежанци от Пиринско

В края на лятото на 1903 година става ясно, че най-масовото въстание в българската история Илинденско-Преображенското няма да може да постигне целта си – освобождение на българските земи в Македония и Одринско.

Башибозукът се отдава на насилия и към България се стичат десетки хиляди бежанци, които търсят спасение. Много от тях биват застигнати от озверелите орди и намират смъртта си. В тези тежки условия, в които България е подложена на силен натиск да не помага на въстаниците, за пореден път проличава геройството на обикновените хора.

Радон Тодев е учител в Банско, който като всеки родолюбив българин в онзи регион е част от системата на ВМОРО. По време на въстанието е войвода на чета. В началото на октомври получава задача заедно със своите момчета да прикрие отстъплението на бежанците по пътя им към свободна България. Тъй като е било явно, че отиват на сигурна смърт, Радон Тодев и неговите четници са опяти живи в църквата в Банско, след което поемат по пътя към вечността.

На 4 омтомври 1903 година четата на Тодев заема позиция на височните над Годлевския Балкан и цял ден води неравно сражение с многократно превъзхождащия ги враг. Османските войски са задържани и хиляди хора, преследвани от тях. В крайна сметка четниците са обградени и избити, но тяхната саможертва е причина много българи да оцелеят. Някои от нас са наследници на спасените в резултат от сражението на 04 октомври.

Смелостта и жертвоготовността на четата на Радон Тодев са пример за обич към Родината, който, за съжаление, е посипан с пепелта на забравата.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist