ADVERTISEMENT

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“ LENTATA.COM

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

Актуално

Програмна статия на унгарския премиер Виктор Орбан, която той публикува в местното проправителствено издание Magyar Nemzet вместо да произнесе обичайната си ежегодна реч „За състоянието на държавата“, предизвика буря в Брюксел.

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

 Гост-автор |  25/09/2020

Програмна статия на унгарския премиер Виктор Орбан, която той публикува в местното проправителствено издание Magyar Nemzet вместо да произнесе обичайната си ежегодна реч „За състоянието на държавата“, предизвика буря в Брюксел. Агенция „Фокус“ я представя без редакторска намеса от превод на английски в електронното издание About Hungary. Това е втората част на забележителния материал на унгарския лидер, след като вчера публикувахме първия дял – „Християндемокрацията срещу брюкселския либерализъм в борба на живот и смърт“.

Европа и нейното място в света 

В средата на първото десетилетие на новото хилядолетие 81% от всички инвестиции в световната икономика идват от Запада и 18% от Изтока. Днес, малко повече от десетилетие по-късно, 58% от всички инвестиции идват от Изтока и 40% от Запада.Темповете на технологично развитие са невероятно високи, трудни за върпзиемане. Европа, която иска да влезе в технологичната конкуренция на основата на икономика, базирана на гражданската сфера, е далеч назад и вече е изгубила от поглед САЩ и Китай, които се съревновават на базата на икономика на военната сфера. И тъй като всички епохални технологии и иновации са пристигнали в гражданските икономически системи от изследвания за въоръжени сили, Европа дори не може да се включи в това състезание, докато не разполага с армия с размери, която може да се приеме сериозно – с други думи, обща армия.

Преди едва двадесет години Европейският съюз обяви, че до десет години еврото ще се конкурира с долара в световната икономика, ще създадем единен пазар от Лисабон до Владивосток, а Европа ще излезе на преден план в глобалната технологична надпревара. Това бяха целите. Това, което се случи, се случи: доларът нокаутира еврото; използваме санкции, за да се откъснем от руския пазар; и ние купуваме важни технологии от нашите конкуренти.

ЕС усети, че нещата не се движат по начина и посоката, които е предвидил. През 2012 г. Генералната дирекция за научни изследвания и иновации на Европейската комисия отбеляза, че през 2010 г. ЕС е допринесъл 29% за общото световно производство и прогнозира, че до 2050 г. това ще падне до 15-17%. Днес през 2020 г. това вече се е случило – тридесет години по-рано от предвиденото. Тази прекрасна Генерална дирекция също прогнозира, че демографските проблеми ще накарат Европейския съюз да подкрепи увеличената миграция, особено от Северна Африка и Близкия изток. Всичко това е написано през 2012 г.!

Според друга оценка, до 2050 година, 20% от населението на Европа – без Русия – ще бъде мюсюлманско. Днес изглежда вероятно, че до 2050 г. можем да очакваме мнозинството мюсюлманско население в големите западни градове.

Не е изненадващо, че страните от Централна Европа избраха различно бъдеще, без имиграция и миграция. Не е изненадващо и това, че фокусът на политиката на В4 (Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия) е върху подобряването на конкурентоспособността, дори ако Брюксел иска да се движи в точно обратната посока: преследване на климатични цели до абсурд, социална Европа, обща данъчна система, мултикултурно общество.

Не е изненадващо, че това, което беше предвидимо с малко здрав разум, наистина се случи. Западът е загубил своята привлекателност в очите на Централна Европа и начинът, по който подреждаме живота си, не изглежда много желан за Запада. През следващите години трябва да поддържаме Европа заедно, като същевременно признаваме, че изглежда няма шанс за промяна в тази историческа тенденция. Те не могат да ни наложат волята си, а ние не сме в състояние да ги отклоним от сегашния им интелектуален и политически път.

Дори в тази безизходица трябва да намерим начин да си сътрудничим, докато бъдещето на Европа не бъде решено в Италия: надясно или наляво. Оттеглянето на Обединеното кралство може да представлява спад в силата на тези, които подкрепят националния суверенитет, противопоставят се на миграцията и вярват в икономики, основани на конкуренция. Но тези сили успяха да попречат на Брюксел да се намеси, за да изтласка от власт полските християндемократи, от години те стабилизират своите позиции в Хърватия и Сърбия, словенците също са на прав път към постигането на това и шансовете за оцеляване на Българската управляваща партия и министър-председателят – които са под тотална атака – също не са лоши.

Бабиш и „Фидес“ издържат, а новото словашко правителство не е напуснало лагера на В4. Системата за върховенство на закона не е въведена. Въпреки че Нидерландия очевидно се дистанцира от Европейския съюз и нейната позиция все повече напомня на Обединеното кралство преди Брекзит, ние успяхме да ги задържим за момента. Също така успяваме да поддържаме шансовете за оцеляване на еврозоната, да предотвратим колапса на засегнатите южни държави и да запазим икономическата динамика на Централна Европа. И все още не сме попаднали в капана между чука и наковалнята на глобалната борба между Китай и САЩ.

Трябва да останем на пътя на споразуменията и компромисите и – независимо какво казва Европейският парламент – трябва да изпълним обширните финансови и бюджетни планове, които успешно финализирахме през лятото. Това е възможно, при условие че германците успеят да управляват процеса за избиране на наследника на канцлера Меркел, без да надвишават ниво 4 по скалата на Рихтер.

Вирусът, защита и перспективи

Втората вълна на вируса е тук. Вече ни залива. Пристигна – както можеше да се очаква и както очаквахме. Точно като първата вълна, тя дойде от чужбина. Докарана е в Унгария от чужбина. Това е глобална пандемия и ние живеем в глобализиран свят, в който всеки получава своя дял не само от ползите, но и от големите предизвикателства като вируса. Унгария се защити добре през пролетта. Бяхме сред 25-те най-успешни държави в света. Други не успяха да потиснат разпространението на вируса толкова ефективно, колкото ние, и по този начин дадоха шанс на вируса да пламне.

Трябва отново да се защитим. Ще има критични ситуации, но всеки, който се нуждае от подходяща грижа, ще я получи. Ние можем и ще защитим живота и здравето на хората. Консултирахме се своевременно с хората в Унгария: на Националната консултация всеки имаше възможност да изрази мнението си. Почти два милиона души направиха това и по този начин решиха как да се защитаваме през есента. Волята на хората беше единодушна: Унгария трябва да продължи да функционира! Не можем да позволим на вируса отново да парализира страната, икономиката, училищата и ежедневието. Съответно трябва да се защитим срещу вируса, като същевременно защитаваме живота на застрашените възрастни хора, поддържаме функционирането на нашите училища и детски градини и запазваме работните места.

Тази тактика е различна от тази, която използвахме по време на първата вълна. Ситуацията е различна от тази през пролетта. Тогава трябваше да се затворим напълно, защото бяхме изправени пред неизвестен враг. Трябваше да спечелим време, за да можем да подготвим здравната система. И успяхме да направим това. Спечелихме първата битка. През пролетта изравнихме кривата на пандемията и по този начин успяхме да подготвим страната. Днес вече не трябва да се притесняваме, че някой няма да получи подходящи грижи, тъй като унгарската здравна система вече е готова да се справи и с масовите инфекции. Сега всичко, от което се нуждаем, за да се защитим, е налично: ние сами произвеждаме необходимото оборудване, колкото е необходимо от всичко. Болниците са в състояние на готовност за контрол на заболяванията. Ние знаем кои болници приемат пациенти с COVID и кога, а също така можем да изпратим лекари и медицински сестри там, където са необходими. Хиляди квалифицирани специалисти се грижат за живота на унгарците. Всеки, който се разболее, ще бъде в добри ръце в болницата.

Новата вълна на пандемията ще изисква по-голяма отговорност от всички нас. Успехът на отбранителната операция ще зависи от това дали всички спазваме правилата или не. Трябва да се грижим специално за възрастните си родители и роднини. Семейството не е пълно без тях: те са незаменими.

Сега е време за нашите експерти. Те са тези, които за пореден път могат да ни кажат как да се защитим добре и успешно. Добре подготвена здравна система, добросъвестни професионалисти, широко сътрудничество. Вече успяхме веднъж през пролетта; ще успеем отново заедно през есента.

Стара шега от комунистическите времена: „Ние знаем какво ще се случи, но какво ще ни се случи дотогава?“ Знаем, че ще има избори през пролетта на 2022 г. Дотогава ще има отбранителна операция. Според по-оптимистичните вирусолози ваксината, която може да бъде приложена срещу коронавируса, може да бъде разработена до пролетта на 2021 г. Заради секретността на фармацевтичните компании, защитаващи техните търговски интереси, и надпреварата между великите сили, ставаме свидетели на море от фалшиви новини, объркване на обнадеждените хора и насърчаване на десетки или стотици хиляди потенциални вирусолози да участват в спекулации.

Нашите учени, участващи в работата на Оперативната група, също се надяват, че добри новини могат да пристигнат в един момент през следващата година. И когато ваксината е готова, все още трябва да придобием няколко милиона дози, след което можем да започнем планираната ваксинация на тези, които кандидатстват да я получат. Междувременно трябва непрекъснато да укрепваме състоянието си на готовност и здравната си система, която ще поеме основната тежест, ще надградим системата за управление, ще ускорим цифровизацията, ще рационализираме административната тежест и ще въведем ред в заплетената правна ситуация. В допълнение към вече продължаващото 70-процентно увеличение на заплатите за медицински сестри, ние трябва да осигурим пробивна сделка за заплащане на лекарите. И трябва да направим всичко това, докато защитаваме страната и продължаваме различните форми на преструктуриране, които започнахме през пролетта.

По същия начин очакваме Икономическата оперативна група да разработи икономически мерки, които могат да защитят работните места, стандарта на живот на семействата и сигурността на пенсиите. И всъщност очакваме още повече от тях. Те са тези, които трябва да преместват страната от режим на отбрана в режим на атака. Ние не просто искаме да защитим нивото и стандарта, които Унгария постигна през последните десет години, но също така да гарантираме, че дори след пандемията всеки може да направи една крачка напред всяка година. Между 2015 и 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението се е увеличил с 39,65%, докато този на Германия се е увеличил с 13,3%, а този на Франция с 10,1%.

След такъв успех не можем да се задоволим с по-малко; ние доказахме, че сме способни на това и че имаме необходимия талант, сила, знания и сила на волята. Унгария не трябва да се прибира в черупката си като охлюв, а трябва да продължи да се движи напред, да тече, да се увеличава и да се издига – като рапсодия на Лист или пенливо вино. Това е огромна задача и затова [министърът на финансите] Михали Варга ще бъде човекът, на който най-малко трябва да се завижда в Унгария през 2021 г.

Надявам се, че можем да стигнем до изборите през 2022 г., след като сме се защитили успешно срещу вируса и с укрепена система на здравеопазване, икономически растеж, доведен до безпрецедентни висоти, пълна заетост, бум на строителството на жилища, който затъмнява дори предишния и тринадесета пенсия, която е в процес на повторно въвеждане.

Междувременно няма да ни остави на мира Левицата, на която не можем да разчитаме – дори и сега, сред най-големите трудности и в глобална пандемия. Всичко, на което можем да разчитаме от тях, е да ни запият нож в гърба и да подкопават, да подкопават националната ни сила и солидарност, удари срещу политически лидери и експерти, ръководещи отбранителната операция на страната, измами и предателства в Брюксел, саботаж и номера. Това е Левицата, която имаме. Нещо повече, сега те се обединиха с „Йобик“. Заедно тази смес ферментира в затворен буркан. Човек не знае дали да се смее или да плаче.

И въпреки че може това да е забавна гледка, залогът е огромен, както обикновено се случва тук, в Карпатския басейн. Отново през 2022 г. въпросът ще бъде нашата свобода.

Обичайните заподозрени

Свободата е способността да решаваш сам. Централният въпрос през повече от 1100 години история в Карпатския басейн винаги е бил запазването или възстановяването на свободна и независима Унгария. Всеки ден трябваше да се борим, за да придобием или запазим правото да решаваме нещата сами. Тази мисъл е дълбоко вкоренена в унгарската история; именно тази общност на свобода обединява хората, които живеят в Карпатския басейн.

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата, която насърчава глобалното отворено общество и се стреми да премахне националните рамки. Целите на мрежите в стил Джордж Сорос, която разполага с неограничени финансови и човешки ресурси, са ясни: да се създадат отворени общества от смесена етническа принадлежност чрез ускоряване на миграцията, да се демонтира вземането на национални решения и да се предаде на глобалния елит. 

Срещу това, за да укрепи националната рамка, в Европа в началото на 2010 г. се разви национално движение за съпротива, в което Унгария беше значителна сила от самото начало. Смяната на правителството през 2010 г. в Унгария и конституционната революция дадоха възможност за разглобяване на рамките и структурите, които обслужват интересите на либералния и колонизиращ световен елит. За тази цел беше приет нов Основен закон [Конституция] и бяха въведени множество нови закони и неортодоксални мерки. Националната политика се откъсна от тясното елитарно идеологическо управление и изгради новия политически ред чрез действия в съответствие с желанията на обществото. Основата на това е свободата или способността за независимо вземане на решения.

Битката между глобалния елит и националната съпротива не е приключила. Ясно е, че глобалният елит не се примирява да позволи на политиката, която противоречи на неговите интереси, да пусне корени в Централна Европа.

Видяхме какво се случи на президентските избори в Полша. През пролетта изглеждаше, че полската Левица все още е в руини и че тяхната вечна вътрешна борба няма да даде шанс на кандидата им да спечели. Но не това се случи. Само за няколко седмици кандидатът на Левицата – с мрежата на Сорос, брюкселския елит и международните медии, застанали зад него – принуди страната на националистите да положи големи усилия. В крайна сметка Анджей Дуда едва успя да надделее над левия си съперник в много оспорвана битка.

Не бива да се заблуждаваме: глобалният елит ще приложи същата стратегия в Унгария в предизборната кампания през 2022 г.

Техният инструмент е Левицата, която вече няколко пъти се проваля. Лидерът на това е Ференц Гюрчани, младежката му организация е Momentum, а спонсор – милиардерът Джордж Сорос. Те са силите от миналото, които вече веднъж съсипаха страната.

Въпреки че все още в опозицията съществуват различни партийни организации, и понякога можем да чуем скандали в техните редици, фактически там вече няма партии със своя собствена воля. Всички, от „Йобик“ до LMP, са смлени и натъпкани в наденицата. Общностите, които някога са имали независима самоличност, са заменени от левия народен фронт, който обслужва мрежата на Сорос.

Те се подготвят за решителна битка през 2022 г. Зад гърба си ще имат международните медии, брюкселските бюрократи и неправителствените организации под маската на организации на гражданското общество. Не можем да се съмняваме, че те ще направят всичко възможно за власт и пари. Дойде време и за нас да съсредоточим силите си. След трудни години на управление сега трябва да се върнем на бойното поле на изборите. Време е да съберем екипировката си, за да можем, когато дойде времето, да излезем на бой. Голяма битка ни очаква през 2022 г. Подгответе се за нея.

Източник: Гласове

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist