ADVERTISEMENT

АГРОНОВИНИ – СУБСИДИИТЕ ЗА КОНЕ ПЛАМЕН ЛЕВКОВ – ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

Пламен Левков: Субсидиите за коне у нас са най-ниски в цяла Европа

Да, тъй като ездата е подходяща за кондицията и развитието на различните мускулни групи. Терапевтичната езда разчита на биополето на коня, той излъчва биотокове. При деца с детска церебрална парализа се препоръчва да е без седло, само с плащ, за да може детето да има по-добър контакт с тялото и енергията на животното. Хипотерарията помага много за подобряване на състоянието на децата.

– Колко са конете у нас и каква част от тях се използват в земеделието и каква в селския туризъм?

По неофициални данни са около 60 000-70 000. От тях 10% се използват в земеделието, в дърводобива са ангажирани над 1500 животни. В Ивайловградско има немска общност, която използва основно коне за работа – за обработка на земята, за косене..
НАК контролира 13 000 животни с паспорти от породите Чистокръвна английска, Арабска порода тип „Шагия“, Рисиста, Дунавска, които се използват за спорт.

– Какви породи коне се развъждат в България?

Имаме няколко родни породи – Източнобългарски кон, използван дълги години в конния спорт и благодарение на който имаме големи успехи. Популацията днес е доста намаляла. Дунавската порода е създадена на базата на унгарската порода Нониус – универсална порода за спорт, впрягове, любителска езда, може да се гледа и като домашен любимец, заради черния си актрактивен цвят.

Имаме няколко родни породи – Източнобългарски кон, използван дълги години в конния спорт и благодарение на който имаме големи успехи. Популацията днес е доста намаляла. Дунавската порода е създадена на базата на унгарската порода Нониус – универсална порода за спорт, впрягове, любителска езда, може да се гледа и като домашен любимец, заради черния си актрактивен цвят.

Плевенската порода е с най-малка популация – имаме 13 кобили майки, съсредоточени край „Кабиюк“ – най-старият държавен конезавод в България. В плевенското село Българене един земеделец отглежда 15 кобили, останали от държавния завод „Клементина“.

НАК купи от Унгария жребец порода „Гидран“, защото той е в основата на Плевенската порода. Той е с много добър екстериор и спротни качества, целта е да създадем нова линия. От родословието се вижда, че той е внук на жребеца Гомул, роден през 60-те години в българския конезавод „Клементина“ и закупен от Унгария с цел подобряване на тяхната порода.

Като обмен на генетичен материал НАК изпрати при унгарските си партньори жребецът Gidran XXIII – 38 Garibaldi, който ще бъде включен за разплод в Унгария. Породата „Гидран“ е много близка като фенотип и генеалогия до Плевенския кон. Друга порода е Българският тракен, за съжаление силно намаляла. А е подходяща за езда дава отлични резултати в конния спорт. Имаме 30 кобили майки и 3 жребеца в цялата страна, но не могат да се развъждат, защото са близкородствени.

Стопаните проявяват сериозен интерес към Българския тежковозен кон, и то не само заради субсидиите. Това е атрактивен кон, лесен за отглеждане, издръжлив е, лесно се адаптира, подходящ е дори за месодайно направление. Кобилите майки се отглеждат от около 600 стопани. Имат популация от 3000 бр. за разплодна дейност и НАК ги подпомага с жребци.

Селекционната програма строго ограничава вливането на кръв от друга тежковозна порода с изключение на руски и унгарски тежковози. Стопаните ни имат нужда от нови жребци, но вносът от Русия е много труден. Засега имаме семенен материал в генната банка.

– Как се развива българската селекция?

Всяка порода си има селекционна програма, която строго се следи от НАК и се спазва от собствениците на коне. При вносните породи като Арабски кон и Чистокръвен английски Асоциацията ни всяка година лицензира жребци, които имат право да заплождат през съответната година. Има строги правила и изисквания, определени за различните породи като Чистокръвна английска, Чистокръвна арабска, Арабски кон тип „Шагия“, Рисиста, Дунавска порода.

Провеждат се тестове за работоспособност, конят трябва да отговаря на екстериорните размери, заложени в програмата – дължина, височина и др. Когато получи оценка 8 по десетобалната система, получава лиценз. При тежковозните коне още не сме го въвели, тъй като жребците не достигат. Там също има контрол с изкуствено заплождане.

Остава нашата Каракачанска порода. Тя е родна и от нея у нас има най-много животни. НАК контролира 2300 женски животни в разплодна дейност, останалите се контролират от асоциацията за каракачански коне в Карлово. Изкарват се животни, които вече не са необходими за развъждане, за да предпазим стопаните от близкородствено кръстосване. Нормално един жребец да работи 3 години в едно стадо, за да се избегнат кръвосмешения.

Коя порода е най-скъпа и се търси най-много в България?

У нас има 3-4 породи, които поддържат голям интерес – Чистокръвна английска е на първо място по интерес, защото е най-атрактивна и хората я приемат много добре. Рисистата порода – третата група коне в света,застъпена в почти всички държави с развито коневъдство, е популярна при надбягванията с двуколки.

А относно въпроса коя порода е най-скъпа, ще кажа само, че заплождането при Чистокръвната английска порода струва 200 000 евро за едно покриване. При тази порода разплодната дейност се извършва само по естествен път.

– Увеличава ли се интересът към коневъдството през последните години и хората ориентират ли се да развиват това като бизнес?

Има европейски програми, които стимулират стопаните. Те получават субсидии, чистят пасища, поддържат ги, увеличават популацията на конете. Но има и хора, които гледат конете, защото ги обичат, те не получават никакви субсидии.

– Как държавата и европейските фондове подпомагат коневъдството у нас?

Ние сме на последно място по субсидиране – в Румъния подпомагането е 800 евро, у нас беше 200, сега го намалиха на 140 евро за кон под селекционен контрол. Програмата de minimis за доизхранване от 2 години е спряна.

– Как ще се развива коневъдството в България?

Без намеса на държавата няма как да се развива в положителна насока. Не може да се обещават 100 милиона за един стадион, а един хиподрум да струва 1 милион и да няма кой да го направи. Не може за едни държавата да е майка, а за други мащеха.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist