ADVERTISEMENT

АГРОНОВИНИ Пъдпъдъчите яйца на младия фермер Иван Тинков ЯНА КИРИЛОВА

Пъдпъдъчите яйца на младия фермер Иван Тинков

Засега не успява да се издържа изцяло от птицевъдния бизнес и макар да е завършил промишлена икономика, работи на бензиностанция. Тинков планира да продължи образованието си и да учи зооинженерство в Аграрния университет в Пловдив, а целта му е да затвори цикъла и да превърне отглеждането на пъдпъдъци и продажбата на яйца от тях в свой основен поминък.

Иван Тинков яйца от пъдпъдъци

Пъдпъдчите яйца помагат при много болести

Младият фермер решава да се заеме с изграждането на пъдпъдъча ферма, когато научава колко полезни са яйцата от пъдпъдъци и че те помагат за профилактика и лечение на над 10 заболявания. Подпомагат имунитета, помагат при кожни проблеми, намаляват кръвната захар, съдържат антиалергенен протеин. С няколко пъдпъдъчи яйца могат да се набавят вещества, които не могат да се усвоят от няколко килограма друга храна.

Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по съдържанието на витамин В 12, което ги прави полезни за вегетарианци. Те изобилстват от витамини А, В1 и В2, а също цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Пъдпъдъчите яйца се препоръчват при тежки физически натоварвания и като част от диетично меню. Запален от идеята, Иван Тинков купува десет птици, а след това и още десет. Прави инкубатор, слага кафези и навеси. В момента от 1000 носачки Иван получава 700 яйца на ден.

С фермата за пъдпъдъци се занимава основно Иван, а родителите му помагат с труд и с финанси. Досега е инвестирал в стопанството около 15 хиляди лева, които е вложил в оборудване, регистрация, косачка за люцерната. За да си осигури капитал Иван тегли потребителски кредит. Купува мястото за фермата, после връща част от заема, рефинансира го и закупува пакетажно помещение. Пак прави рефинансиране и пуска трифазен ток във фермата. От скоро в нея отглежда и зайци, кокошки и пуйки.Засега печалбата от пъдпъдъчи яйца не покрива инвестицията и получава толкова, колкото да покрива кредита си, но Иван се надява нещата да потръгнат. В начинанието с пъдпъдъците му помага фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в рамките на проекта Седмичния фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. Иван Тинков вече е регистрирал стопанството си по Наредба 26 за директните продажби и всяка сряда предлага своите пъдпъдъчи яйца на фермерския пазар пред Министерството на земеделието,храните и горите в София.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist