ADVERTISEMENT

Три старозагорки за приключението да ушиеш знамето на Ботев ZARATA .INFO

Три старозагорки за приключението да ушиеш знамето на Ботев

С поредната си мисия се е захванал режисьорът и актьор Максим Генчев, реализирайки кинопроект за Христо Ботев единствено и само с дарения. Неговият замисъл е лентата да бъде национално дело, един процес, който да обедини българите така, че мало и голямо да очакват с нетърпение крайния резултат. А целта му е една – масово да се говори за Ботев, отново, за този – който само на 28 години принесе себе си в жертва на Отечеството.

Соросоиди предложили на Максим Генчев луди пари за филм, в който Христо Ботев да е…..

Проектът стартира под патронажа на един друг родолюбец – Румен Стоянов, кмет на Калофер. А къде ли другаде да е началото? Именно чрез Румен Стоянов идва и връзката със Стара Загора и трите момичета, които се оказват вплетени в осъществяването на един от много важните детайли на филма.

Семейството на старозагореца Неделчо Неделчев е в близки отношения от дълги години с балканджията Румен. Когато преди десетилетия се сприятеляват, едва ли са предполагали още колко път имат да извървят заедно. Голямата дъщеря на Неделчо – Елена Стойнова, също е в Калофер през 2019 г., когато се запознава с Максим Генчев. Режисьорът тогава казва, че навлиза в следващия важен етап от живота си след филма за Дякон Левски и споделя за проекта си да направи филм и за Ботев. Колелото се завърта, кастингът за актьорите е направен, снимките започват и до момента, в който Генчев пише на стената си в социалната мрежа, че се търси някой да ушие знамето на Ботевата чета, Елена и семейството ѝ са само дарители за каузата.

Елена Стойнова разказа за ЗАРАТА,

че е написала отговора съвсем импулсивно, но напълно уверена, че иска да го направи: Аз се наемам!

Веднага разбира сериозността на постъпката си, но и за миг не е съжалила, скачайки в тъмното. Така го възприема първоначално, като непознати дебри, тъй като нито разбира от шев, нито е наясно как ще осъществи идеята. Но тя определено е силно, организирано момиче, действащо с размах. И нещата постепенно започват да придобиват по-ясни очертания. С лутането се приключва, след като до нея твърдо застава приятелка от детството – Силвия Петкова. Елена остава координатор, а Силвия тръгва по друмищата в пряк и преносен смисъл, защото нейната роля е огромна. Тази крехка млада жена обикаля почти цяла Южна България, за да открие точните материали като плат (материя и цвят), ресни, конци. Но и не само. Тя е свръзката между историческите музеи в Стара Загора, Русе, Калофер, София. В крайна сметка Силвия търси и отсява фактите, за да ги предаде систематизирани на следващия изпълнител.

Ботевото знаме е ушито през 1875 г. от Петрана Обретенова за Червеноводска въстаническа чета, формирана при подготовката на общото българско въстание. А Петрана е дъщеря на голямата българка Баба Тонка и сестра на именитите си родолюбиви братя Обретенови: Ангел, Петър, Георги и Никола, четник на Ботев, станал пряк свидетел на смъртта му на 20 май 1876г.

И нека се върнем отново към Червеноводското знаме, чиято реплика беше изработена в Стара Загора 145 години след първообраза си. Идва ред на везбата, в чиито нишки да се вплете огънят и силата на думите, които ще греят върху зелената коприна. Майсторката се казва Николина Димитрова, а до нея твърдо застава 18-годишният ѝ син Златомир, който бързо настройва програмите на бродирачната машина и помага на майка си с удоволствие.

Знамето е готово няма и от два дни. Трите момичета поискаха да се снимат с него на входа на един от символите на Стара Загора – Аязмото. Ето ги и тях отляво надясно: поведените от Елена Стойнова Силвия Петкова и Николина Димитрова.

Скромни са, не се чувстват княгини като Райна Попгеоргиева, ушила знамето на Априлското въстание, но и вероятно още не осъзнават какво са направили. Първоначално са приели мисията като приключение, след това е дошла отговорността, преплетена с емоцията от родолюбие и национална принадлежност. А докосването до личността на Ботев е велико усещане, споделя Елена Стойнова, станала причина този проект да се осъществи в Стара Загора, заедно с другите две млади жени.

На раздяла твърдите черупки, поставени за сериозното интервю, се пропукаха и шегите заваляха. Силвия първа помете важните физиономии и разказа колко гипсирани са били в началото и Елена, и Ники. Те всъщност не отрекоха, че наистина са се притеснявали, но Силвия отсече категорично, че въпреки безкрайното разкарване по села и паланки, въпреки малките и големи спънки, тя искрено се е забавлявала.

На въпроса за това какво бъдеще очаква тяхното свидно чедо, Елена отговори, че Максим Генчев е орисал знамето им да има бъдещ живот след като приключат снимките за филма.

По мнение на трите млади жени, то ще бъде предадено в Регионалния исторически музей в Стара Загора, където е и неговият вдъхновител – знамето на Старозагорското въстание.

А зелената коприна с огнените букви, извезани в Стара Загора, ще бъдат целунати първо от Христо Ботев.  Кога? Предстои тепърва да видим.

В ролята на една от иконите на България ще се превъплъти Деян Жеков, а любимата му Венета ще бъде изиграна от актрисата Неда Спасова.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist