ADVERTISEMENT

П. КАРАБОЕВ ДНЕВНИК – ЧИСТКИ В РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА КОНСЕВАТИЗМЪТ В НАСТЪПЛЕНИЕ

Директорът на „Свободна Европа“ е отстранен в тотална чистка

Консервативният кино документалист Майкъл Пак, който преди две седмици бе утвърден за директор на американската агенция за глобални медии, отстрани ръководителите на четири от петте мрежи под негово ръководство, включително на Радио „Свободна Европа“. В понеделник – веднага след като пое поста – подадоха оставка ръководителите на „Гласът на Америка“.
Освен това Пак е уволнил ръководителя на технологичната група към US Agency for Global Media (USAGM) и е подменил надзорния съвет, в който влизаха различни представители, включително на двете големи партии в САЩ. Вместо това смятаният за лоялен на президента Доналд Тръмп директор е вкарал в борда хора, препоръчани от Белия дом, сред които и член на организацията Liberty Counsel Action, известна с дълбоко консервативни възгледи на християнската десница и анти ЛГБТ позиции, съобщиха водещите американски медии.

Това повдига въпрос за редакционната независимост на работещите за многомилионна аудитория по света медии, финансирани с дарение от Конгреса. Освен това критици на администрацията казват, че Пак бързо оправдава опасенията, че Тръмп иска да превърне тези медии в рупор за възхвала на неговата администрация, докато това всъщност е изрично забранено от статута на „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и другите в групата.

Кой беше уволнен

Всичко се разигра на 17 юни и бе кръстено „нощната касапница в сряда“.

Тогава е решено да бъдат отстранени:

– Джейми Флай от Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“,

– Бей Фанг от Радио „Свободна Азия“,

– Алберто Фернандес от Middle East Broadcasting Networks,

– Емилия Васкес от Office of Cuba Broadcasting

– Либи Лиу от Open Technology Fund, защитаващ свободата в интернет по света.

– Аманда Бенет и Сандра Сугавара, директор и зам.-директор на „Гласът на Америка“, напуснаха в понеделник.

Пак не дава мотиви за решението си, какво прави и защо го прави, а само се позовава на правомощията, които му давал мандатът да ръководи.

Лиу бе обявила миналата събота, че подава оставка, приета същия ден от управителния съвет, и ще напусне поста в средата на юли. Въпреки това в сряда бе отстранена незабавно от новото ръководство. Фанг и Васкес се очаква засега да останат в редакционния екип, но е възможно да бъдат отстранени от новите директори, назначени в сряда.

Аманда Бенет, носителка на „Пулицър“, и заместничката ѝ Сандра Сугавара напуснаха без да посочат причина, но медията бе системно атакувана напоследък от Тръмп, че разпространявала китайска пропагандаза пандемията. В действителност Пекин непрекъснато критикува дейността на VOA и налага ограничения върху дейността на журналистите ѝ.

Флай се задържа начело на „Свободна Европа“ по-малко от година, защото пое поста на 1 август 2019 г. Той бе съветник на сенатора републиканец Марко Рубио и отстраняването му, както и това на Алберто Фернандес, също републиканец, се коментира като неочаквано.

Като необичайно CNN определя безсрочното замразяване на разходите, за което съобщава източник на медията. Нерядко нов директор замразява назначенията в компания, но разходите – освен тези за оперативна дейност – спират хонорарите за външни сътрудници и съвместни проекти с други медии. Това може да прекъсне буквално за седмици партньорства, изграждани с години.

Застрашена независимост?

В редакционен коментар „Вашингтон пост“ припомня, че подобно „манипулиране на тези медии е възможно и заради сгрешена реформа, одобрена от Конгреса прези 4 години“. С нея по времето на Барак Обама е премахнат двупартийния надзорен съвет и е създадена възможност роля да играе и Белия дом. Тогава се чуват предупреждения, че това може да съсипе качеството и независимостта на журналистиката, с която се гордеят споменатите федерални медии. Днес те изглежда се оправдават.

    • Робърт Менендес, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за международни отношения, остро критикува действията на Пак. „Както се опасявахме, Майкъл Пак потвърди, че изпълнява политическа мисия за унищожи независимостта на USAGM и да подкопае историческата ѝ роля. Уволняването „на едро“ на ръководителите на агенцията и разпускането на бордовете ѝ, за да бъдат инсталирани политически съюзници на президента Тръмп, е изключително тежък удар срещу историята и мисията на тази организация, от който тя може никога да не се възстанови. Тази атака, за съжаление, не е последната в опитите на администрацията на Тръмп да преобрази американски институции, основани на принципите на демокрацията, в инструмент за личните цели на президента“.
    • Елиът Енгел, председател на Комисията за външна политика в Камарата на представителите, заяви преди голямата промяна в USAGM, че се опасява, че под ръководството на Пак „ролята на USAGM като безпристрастна новинарска организация е под сериозен въпрос“, а новият президент „трябва да разбере, че USAGM не е Министерство на информацията“. „Законът определя международните ни медии да са независими, безпристрастни (…) и ще имат авторитет в чужбина докато хората им вярват, че виждат и чуват истината без тя да бъде лустросвана.“
    • Брет Брюен, бивш дипломат и директор за международната дейност в Съвета за национална сигурност на президента Барак Обама, коментира за групата медии: „Те не са по света гласа на републиканци или демократи. Винаги са представлявали гласа на цяла Америка, на който може да се има доверие. Изглежда, че Пак изхвърли на боклука тази извоювана с усилен труд репутация. Тя едва ли ще бъде възстановена за няколко години или десетилетия. Свършено е“, цитира думите му „Ню Йорк таймс“. Той е президет на PR компанията Global Situation Room и напомня, че това се случва в момент, когато Русия, Китай и други глобани играчи са в настъпление с манипулиране на факти и дезинформация. „Не е сега моментът едностранно да демонтираме или увреждаме нашата защита срещу модерна информационна война.“

CNN цитира вътрешен документ на USAGM, описващ няколко политически назначения на ръководни позиции и че „до второ нареждане няма да се предприемат никакви действия и никаква външна комуникация без изричното одобрение на главния оперативен директор, на вицепрезидента по правни въпроси и управление на риска, на началника на кабинета на президента или на неговия заместник“.
Според известната с критичната си позиция към Тръмп медия Джефри Шапиро, съратник на ултраконсервативния бивш главен стратег на президента Стив Банън, ще оглави кубинските емисии. CNN припомня, че Шапиро казвал през 2017 г. на колегите си, че целта му е за превърне Broadcasting Board of Governors (както тогава се нарича USAGM) в „наследството на Банън“.

В обръщение към персонала в сряда Пак казва, че новият борд има три цели: да повдигне духа наслужителите, „да провери някои от проблемите в медията през последните години“ и „да направи агенцията по-ефективна“. Той казва още, че е „изцяло отдаден на спазване хартата на VOA, мисията на USAGM и независимостта на нашите героични журналисти по света“.

„Огнена стена“ би трябвало да защитава журналиситте

Мисията на USAGM е „да информира, ангажира и свързва хората по света в подкрепа на свободата и демокрацията“.

Както в създадената през 1942 г. VOA, така и в „Свободна Европа“ има статут, определящ много ясно къде минава „огнената стена“, забраняваща на полити и управляващи да се месят в работата им. През 1976 г. в Хартата на VOA е записано:

1. VOA ще бъде авторитетен и достоверен източник на новини, те ще бъдат акуратни, обективни и с разнообразни гледни точки;

2. VOA ще представлява Америка, не една конкретна част от американското общество, и поради това ще представя балансирано и изчерпателно значими американски идеи и институции;

3. VOA ще представя политиката на САЩ ясно и ефективно и ще провежда отговорно дискусии и ще споделя лични мнения по тези политики“.

Буквално в деня, в който Пак пое поста си бе публикуван актуализираният преглед на статута на оглавената от него агенция. В него се казва:

– финансираните от USAGM новинарски мрежи имат пълна редакционна независимост, така, както я определят и разбират най-добрите журналистически практики

– редакционната независимост включва, но не е ограничена само до факта, че единствено служители на новинарските мражи могат да взимат решения за събирането на новини и репортажите; мрежите на USAGM и техните служители и ръководителите на всяка от тях са напълно защитени от всякакъв политически или друг външен натиск или процеси, които са несъвместими с най-високите журналистически стандарти

– „огнена стена“ е издигната около финансираните от USAGM новинарски мрежи, за да защитава тях, продуктите и служителите им, за да си вършат работата професионално, независимо и честно

– вътре във всяка от тези организации има „огнена стена“ между журналистите и останалите, между мрежите и ръковоството на USAGM и правителството на САЩ

– нарушаване на тази „огнена стена“ има, когато някой от ръководството на агенцията или на мрежата, който не е част от нюзрума, опитва да дава насоки, да оказва натиск, да изнудва, заплашва, да се меси или да влияе върху работата на новинарските мрежи, включително върху техните директори и служители при изпълнението на журналистическите им задачи; нарушение е също, ако някой от нюзрума действа от името на подобно недопустимо влияние върху мрежите на USAGM, техните репортери, редактори или други журналисти.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist