ADVERTISEMENT

Казанлъшкият Паметник на Кирил и Методий е първият в България Е-ВЕСТНИК ИСКРА

Казанлъшкият Паметник на Кирил и Методий е първият в България

В средата на 19 век, през 1863 г.,  целият Славянски свят ознаменува тържествено 1000-годишнината на Моравската мисия и създаването на Славянската писменост.

За пръв път двамата Солунски братя са изваяни от бронз върху внушителния монумент  “Апотеоз на славянството” в древната руска столица Новгород.

А първият паметник на светите братя равноапостоли Кирил и Методий в България е дело на казанлъшкия учител Иван Топалов.

Скулптурата, представляваща двамата първоучители в цял ръст с книга в ръце, се намира в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище, днес Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, отворило врати през 1883 година.

Скулптурата е изваяна от Иван Топалов през 1934 г. Изпълнението ѝ в метал е направено изцяло в Казанлък – отлята е от бронз в Държавната военна фабрика, днешният „Арсенал“, и в Механо-техническото училище, сега Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”.

В изграждането на паметника се включили ентусиазирани ученици и много граждани.

Иван Топалов е роден на 23 юли 1906 г. в село Търничене, Казанлъшко в семейство на земеделци.

Средното си образование завършва в Казанлъшкото педагогическо училище през 1923 г.  През есента на същата година се записва в Държавната художествена академия, където учи скулптура в ателието на проф. Жеко Спиридонов.

През септември 1931 г. се завръща като преподавател по рисуване в Педагогическата гимназия в Казанлък.

През пролетта на 1932 г. Иван Топалов започва работа върху паметника на Кирил и Методий за двора на гимназията.  След завършването на гипсовия модел той е представен, а увлечените в начинанието му ученици събират из целия град медни съдове за отливането на монумента.

Така за Празника на славянската писменост в Казанлък се открива първият в страната ни паметник на славянските просветители. Топалов е автор и на бюст-паметника на композитора Емануил Манолов в парк „Тюлбето“.

В края на 1933 г. Иван Топалов е уволнен по политически съображения и продължава педагогическата си дейност в Тополовград. Следващите девет години от живота му са посветени на скулптурата и публицистиката.

След 1945 г. се установява в Пловдив. Първоначално работи като гимназиален преподавател по рисуване, а по-късно – в Института за учители.

От 1945 до 1953 г. е председател на Дружеството на южнобългарските художници и творчески секретар на Групата на пловдивските художници.

Иван Топалов умира на 5 януари 1989 г. в Пловдив.

Информацията: Със съдействието на ХГ „Св.СВ. Кирил и Методий“.

Снимки: Иван Бонев

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist