БОЯН ЧУКОВ: Нинова постави БСП на командно дишане

Нинова постави БСП на командно дишане

/Поглед.инфо/ Интервю на Infacto с Боян Чуков, експерт по национална сигурност и международни отношения

Г-н Чуков, Европа ще се промени след като пандемията от коронавирусната инфекция премине. Можете ли да прогнозирате в каква посока?

Коронавирусът на практика се превърна в най-големия световен „революционер“. Той предизвика радикални геополитически, геоикономически, политически, финансови, социални, културни и други промени. Но най-важното, което се промени, е човешкото съзнание. Хората започнаха да гледат на света с други очи. Ако преди това огромното мнозинство анализираше (в зависимост от своите познания) само това, което вижда в общ план „на осветената международна сцена“, то днес много хора „виждат“ подробности зад завесата. Обединена Европа е прекрасна идея. Тя има бъдеще, но не в нейната днешна реализация. Исторически има различни проекти за това как да изглежда един Европейски съюз. Днешната формула с фигури като Урсула фон дер Лайен, Жозеп Борел, Франс Тимерманс, Валдис Домбровскис няма никакъв шанс. Възможни са само „кръпки“ и „запушване на пробойните“. Всички евробюрократи, предишни и сегашни, се подбират от един и същи отдел „Кадри“ на банковите групи. Тези евробюрократи имат за основна задача да обслужват глобалния финансов капитал. Битката между европейските „леви“ и европейските „десни“ е за наивни зрители. Още по-трагично е, че от началото на XX век колективният Запад се управлява теоретично от политически феномени, които би трябвало да защитават общите интереси на отделните народи, които членуват в тези организации, като например ЕС, ОССЕ, НАТО и др. Абсолютна лъжа. В действителност тези организации защитават интересите на един картел от корпорации, който се ръководи от глобалните инвестиционни банки. Чийто централен офис още от времето на Оливър Кромуел се намира в лондонското Сити. Всъщност това е ядрото на така наречената „дълбока държава“. Може да се каже, че то не е в САЩ. Експертите са наясно, че Brexit бе иницииран от банкерите от Ситито, за да получат абсолютна свобода на действие. Да се освободят от институционните тежести на ЕС. И така да управляват промените в световната валута.

Евроатлантическите държави реално не са суверенни. В геополитически план те не са субекти, а обекти. Лишени са от национален суверенитет. Евроатлантическите държави са приватизирани. Техните валути са в ръцете на частни банки. Тази скрита от погледа на европейските народи картина позволява след Втората световна война създаването на днешните европейски институции. Които формализират политически принципите и правилата на организиране на европейските народи с цел тяхното подчиняване на частни интереси. Достатъчно е да си спомним одиозни фигури като Мануел Барозу и Жан-Клод Юнкер, които бяха президенти на Европейската комисия. Самият факт, че Барозу бе прибран на работа от американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“ е повече от красноречив. За корупция да не говорим.

Коронавирусът обаче отвори очите на европейските народи. Те сякаш изведнъж прогледнаха. Но това не е достатъчно. Ще се наложи и сами да разрушат европейската схема, изградена от световните инвестиционни банки. Защото тази схема ги ограбва, лишава ги от бъдеще и ги третира като биомаса. Ако Тръмп, Путин и Си Дзинпин успеят в битката срещу „дълбоката държава“, то ЕС много бързо ще тръгне по един нов път. С нова организационна структура и радикално променено ръководство. Искрено се надявам това да се случи ако не на нас, то на нашите деца и внуци. От нас зависи дали след „електрошока“ коронавирус ще останем да живеем в дебилния свят на Грета Тунберг.

Всяка европейска страна осъзна, че изнасянето на критично голям обем производства в Китай всъщност застрашава сигурността на Европа.

Европа и САЩ преди години решиха да изнесат своето производство в Китай. По-точно това направиха транснационалните корпорации, които не се интересуват от национална сигурност, а само от по-голяма печалба. Китайците работят срещу минимално заплащане, а финансовите потоци се преразпределят в лондонското Сити, Франкфурт, Женева и др. Чисто, без главоболия и социално напрежение. Както винаги американците първи разбраха своята огромна грешка. Коронавирусът ги убеди драматично и бързо, че са сбъркали. Много ясно се наблюдава процес на „деглобализация“ на световната индустрия. След като и европейската фирма на луксозни коли „Мазерати“ започна да шие медицински маски… САЩ дадоха пример какво ще последва. Американците се обърнаха към Мексико и Канада. Това е вече процес на регионална глобализация. Вероятно част от производството ще бъде прехвърлено от Китай в Югоизточна Азия и най-вече във Виетнам, но не в такива големи обеми както беше до този момент. Предвид обвързаността на европейските икономики с Китай и изградените през годините производствени вериги, то процесът на евентуално разкъсване на промишлената интеграция ще бъде дълъг и мъчителен.

Независимо дали е случайно възникнала или нарочно, кризата с вируса със сигурност ще се използва и за политически цели. Виждаме това най-добре в САЩ, виждаме това и в България.

Естествено, навсякъде по света управляващи и опозиция се опитват да използват кризата за повишаване на своя електорален потенциал. Кризата си е криза, но никой все още не е отменил изборите. Битката в САЩ между републиканци и демократи е невероятно ожесточена. Това виждаме на сцената. Всъщност схватката е между патриоти-националсти и либерални глобалисти. Между Тръмп и „дълбоката държава“. Американската вътрешна политика има мощна проекция във всички страни от колективния Запад, България не прави изключение. Най-ярката фигура на „дълбоката държава“ у нас е Цветан Цветанов. Ние се шегуваме, че някои от нашите политици са „Говорѝт Москва!“. Но Цветан Цветанов и неговото най-тясно обкръжение на практика са говорители у нас на „дълбоката държава“. Техните медийни роли не са интересни за общественото мнение, защото повечето хора разбраха, че са фалшиви и нямат отношение към реалността. Е, „полезни идиоти“, които да им ръкопляскат има винаги и навсякаде. У нас също. Вижте и чуйте Плевнелиев и ще се убедите.

Социологическите проучвания сочат, че рейтингът на Корнелия Нинова, съответно на БСП се срива. Какви грешки направи опозицията в тази критична ситуация?!

Последното изследване на агенция „Сова Харис“ ясно очерта съществуващите тенденции в българското обществено мнение. Подчертавам тенденции, а не конкретни числови измерения. Числата всеки може както си иска да ги оспорва. Но тенденция трудно се оспорва. Освен ако човек няма желание за каквото и да е мислене. Сриването на БСП в електорален план започна още отпреди кризата с коронавируса, ако правим сравнение с ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и други. БСП отдавна е съизмерима по електорален потенциал с ДПС. А сега започва да се съизмерва и с „Воля“ на Марешки. Важно е да се подчертае, че БСП трябва да се състезава във всеки един момент с политическите си опоненти, а не със своите предишни електорални резултати. Защото всеки един резултат се постига в конкретен момент, при конкретна вътрешнополитическа обстановка. В местните избори на много места социалистите са трета, четвърта и т.н. политическа сила. В София само БСП-Младост е първа политическа сила. И дотук.

В момента, по време на кризата, в България се наблюдава процес, който е абсолютно противоположен на този в Европа. Във Франция „макронизмът“ се срина. Коронавирусът нанесе жесток удар и по електоралния потенциал на управляващите испански социалисти. В общи линии рейтингът на управляващите в европейските страни (с изключение на Унгария) силно пада. Причината е, че правителствата на много европейски държави закъсняха с мерките или не бяха убедителни като Италия, Испания, Великобритания, Франция и др. У нас „бойковизмът“ цъфти и връзва. Въпреки, че Борисов е на власт вече десетина години. Връзва, защото реакцията на ГЕРБ беше бърза и навременна. В сравнение с „бойковизма“, „ниновизмът“ вътре в БСП също цъфти, но не връзва. Партията се разпада, младите хора я напускат или най-често изобщо не се приближават до БСП. Оповестеното подмладяване на ръководството на БСП от г-жа Нинова с много малки изключения представлява предимно оглупяване. IQ-то на „Позитано“ 20 достигна своя исторически минимум и стана съизмеримо с експертния капацитет на еко-активистката Грета Тунберг. Струва си да отбележим, че рейтингът на БСП пада даже и като опозиция, даже и когато партията е на управленчески завет, когато Борисов е изправен пред „бурята коронавирус“, която помете властта в редица европейски страни. Не е много сложно да се досети човек, че нещо не е така както го обяснява г-жа Нинова! Истината е, че госпожа председателката постави БСП на командно дишане.

Една от личните груби грешки на Нинова е, че се опитва да поддържа активен диалог с Цветан Цветанов. Координацията между двамата излезе наяве. Нинова покани Цветанов да чете лекции и да обучава младите социалисти на политика. И когато вестник „Дума“ публикува снимки за тези топли отношения между ръководството на БСП и представителя на „дълбоката държава“ у нас, изгониха главния редактор. Само че пикантната дейност на Нинова беше силно осветена и само слепец или пък глупец би могъл да не я разбира. Нинова грозничко подвежда електората БСП към парадокасален избор на идейна безпътица.

БСП се повлича по Румен Радев, тихичко му приглася, превръща са в нещо като ехо. Вместо именно БСП да създава опозиционното говорене. Обратими ли са загубите на доверие, които наблюдаваме? 

Моето мнение е, че избирането на Румен Радев е в резултат от стечение на много благоприятни обстоятелства. Твърде недалновидно е Нинова да лежи повече от три години върху резултата от президентските избори. Още в самото начало на своя президентски мандат Румен Радев се дистанцира от БСП. Само Нинова не видя този факт. Или по-точно не желае да го види. Защото не й изнася. Тя си приписа еднолично тази електорална победа. Това е един от основните й аргументи в борбата й да остане председател на партията. Затова г-жа Нинова тича всеки път след президента да се покаже до него при публични събития. Тя се опитва да „свети с отразената светлина“ на Румен Радев. И това е фатално в стратегически план. Защото, когато Радев създаде своя партия, БСП ще се лиши от значителна част от електората си. Партията е заложник на личните амбиции на Нинова, на липсата й на лидерски качества, на недостатъчната й политическа грамотност, на женските й емоции и страсти. Лично съм смутен и от финансовото „гробище“, което Нинова ще завещае в един момент на нейния приемник. Много мислещи и интелигентни партийни хора, които имат голям партиен опит и безпогрешна интуиция, считат, че Корнелия Нинова е сложена на тази позиция, за да разруши партията. Дали са прави, говорят резултатите от обърканата дейност на Нинова. БСП има спешна нужда от реализъм, от трезвост, от промяна в ръководството, от изказване на истината. Защото „ниновизмът“ в БСП е виагра за „бойковизма“. А това не е мечтата на редовия бесепар.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist