ADVERTISEMENT

Екстракти, а не запарки – кои природни продукти ни поддържат здрави

Екстракти, а не запарки – кои природни продукти ни поддържат здрави
Източник: Istock

В

условие на повишен стрес и липсата на редовни разходки на чист въздух, не е необичайно точно сега да се почувстваме отпаднали и да имаме нужда от допълнителен стимул за имунитета.

Когато избираме подходящите продукти обаче, добре е да се съобразим с няколко неща – първо, винаги е за предпочитане да изберем билкови и природни продукти и второ – те да са локални, а не екзотични и непознати за организма ни.

Натуралните имуностимулатори са чудесен избор, но е важно те да са съобразени със спецификите на страната, в която се намираме и живеем, тъй като  климатичните и релефни специфики на всяка страна обуславят и състава на растенията (билките), които виреят на нейна територия. А организмите ни пък приемат и усвояват най-добре тези природни продукти, които са локални и познати.

Традиционно известните и пълноценни като действие български билки са познати на повечето хора, но това, което се подценява е, че билките са много по-мощни и богати на състав, когато се приемат под формата на екстракти, отколкото на запарки. И тъй като периодът на границата на зимата и пролетта е особено важен по отношение на здравето ни, ето няколко идеи за подсилване на имунитета и на специфични органи и системи в тялото ни.

Белите ни дробове страдат много през зимата, особено в големите градове. Замърсеният въздух е първопричина за дихателни затруднения, а при пушачите замърсяването с катрани и токсини е допълнителна тежест. Пречистването на белите дробове съдейства за общото укрепване на дихателната система и предотвратява появата и развитието на редица здравни проблеми.

Източник: Bioline

Изключително ефективен за тази цел е натуралният продукт Пулмол (Pulmole), съдържащ екстракти от широколист живовляк, мента и салвия. Обогатен с витаминен комплекс за подобряване общия тонус на организма и благодарение на активните си съставки Пулмол (Pulmole) има изявено благоприятно действие за пречистване на белите дробове, втечнява бронхиалния секрет и улеснява отхрачването. Има успокояващо и противовъзпалително действие, и е извънредно ефективен срещу упорита кашлица, включително така наречената „тютюнджийска”.

Пулмол (Pulmole) е препоръчителен за употреба от пушачи и хора, които живеят в среда със замърсен въздух, а също и в период на отказване на цигарите. Накратко, силно благоприятното му действие се дължи на билковите екстракти в състава му: широколистият живовляк (Plantago major L.) съдържа слузни и дъбилни вещества, които действат отхрачващо и противомикробно; eкстрактът от мента има антисептично и болкоуспокояващо действие; екстрактът от салвия пък е естествен дезинфектант, действа болкоуспокояващо и укрепва имунната система.

Източник: Bioline

А сега няколко думи за една от най-потентните и благотворни билка по българските земи – мурсалският чай. Тя сдържа 22 елемента с изключително значение за човешкия организъм, включително ценните цинк и селен. Екстрактът от мурсалски чай повлиява ефективно различни състояния – белодробни заболявания, кашлици, анемии, заболявания на черния дроб, нарушения на нервната система. Освен това балансира кръвното налягане, укрепва костите, подпомага репродуктивността, а при мъжете – и потентността. Изключително ценен като помощник в борбата с настнинките и намаления имунитет, силен антиоксидант, изчиства токсините на клетъчно ниво, забавя стареенето и цялостно хармонизира процесите в организма цялостно.

Важна подробност – мурсалският чай е препоръчително да се ползва под формата на екстракт, защото само така можем да се възползваме от напълно запазените ѝ полезни елементи (които под формата на запарка се унищожават). Екстрактът от Мурсалски чай ни дава достъп до над 90% от полезните елементи в билката!

Източник: Bioline

Глухарчето, тази наглед проста билка, известна и като „слънчево“ растение, е едно от най-полезните, виреещи у нас. Екстрактът от неговия корен е богат на редица полезни за организма вещества – селен, цинк, витамини С, А, Е, В, калций, калий, желязо, фосфор, магнезий, мед, каротин, флавоноиди, полизахариди, инулин, холин, органични киселини и други! Приемано под формата на екстракт, глухарчето и неговият корен оказва благоприятно влияние върху тонуса и имунитета, подпомага организма при проблеми с кръвоносната система, спомага за пречистването на кръвта, засилва чревната перисталтика, стимулира метаболизма и дейността на черния дроб.

Има научни данни, че екстрактът от корен на глухарче има благоприятно действие и при онкоболни пациенти. Според различни изследвания (US National Library of Medicine & National Institutes of Health) раковите клетки се хранят с холестерин, белтъци и комплексни липидни съединения от кръвния серум. Съдържащите се в корена на глухарчето сапонини се свързват с холестерина, образувайки с него трудно разтворими съединения, и извеждат излишъка от организма, а раковите клетки са обречени на глад. Друго вещество, съдържащо се в корена – тараксацин, стимулира образуването на левкоцити и активизира имунната противоракова защита на организма.

Разбира се, българската природа дава много възможности за поддържане на здравето и третиране на различни оплаквания и състояния. Това обаче са трите най-ефективни местни природни продукти, които можем да използва за повишаване на имунитета в преходните дни между зимата и пролетта. Те могат да бъдат използвани поотделно или в комбинация за по-пълноценен укрепващ ефект – с тяхна помощ жизнените сили ще се повишат, а имунитетът и тонусът ще бъдат на необходимото ниво.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist