ADVERTISEMENT

Европа се раздели на два лагера – производители и потребители на биологични продукти АГРОЗОНА

Европа се раздели на два лагера – производители и потребители на биологични продукти

 

биопроизводство, регистър, Agrozona.bg

Броят на компаниите, произвеждащи биологични продукти в Полша, се е увеличил с 12,8%. Това сочи доклад от проучване на IMAS International. Освен това в Централна и Източна Европа има голям брой селскостопански обекти за преход към биологично земеделие – 108,6 хил. Хектара. Сред страните от този регион Румъния (109,3 хил. Ха) и Унгария (95,2 хил. Ха) са посочили най-голям дял земя за органична трансформация.

Независимо от значителната разлика в цените на конвенционалните и биологичните продукти и ограничената наличност на екологично чисти продукти извън големите агломерации, прогнозите на икономистите по отношение на сегмента от биологични продукти са много оптимистични.

За разлика от Западна и Северна Европа, страните от Източна и Централна Европа, като Полша, Унгария и Румъния, а и нашата страна са главно износители на биологични продукти, докато потреблението на биологични продукти на тези пазари расте по-бавно.

По този начин Европа е разделена – от една страна, има група държави със силно развити пазари на био хранителни продукти, значителни потребителски разходи за биологични продукти и нарастващо търсене, с което местното производство не може да се справи.

От друга страна, има държави, които само развиват своя потенциал в производството и продажбата на био храни, освен това имат огромни възможности както по отношение на обема на реколтата, производството и продажбата на биологични продукти.

Повишаването на информираността на потребителите, растежа на приходите, модата за опазване на околната среда и увеличаването на наличността на екологично чисти продукти доведоха до трикратно увеличаване на стойността на пазара на биологични храни в Полша през последните седем години. Икономическите и социалните тенденции показват динамиката на растеж на стойността на сегмента на екопазара на ниво до 20% годишно.

Клиентите все по-често започват да се фокусират върху качеството в своя избор и обръщат внимание на състава на продуктите, броя на консервантите и изкуствените добавки.

Биологичните храни, както е известно, не съдържат ГМО, пестицидни остатъци и се обработват без добавяне на консерванти, изкуствени оцветители и подобрители на вкуса. Те са полезни за здравето и помагат за насърчаване на въвеждането на съвременни селскостопански практики за запазване на биоразнообразието в селскостопанския сектор.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist