ADVERTISEMENT

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

В позицията на Централното ръководство на Националния младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение припомнят, че създаването на Охридската архиепископия започва след падането на България под византийска власт. Тогава Българската патриаршия е понижена и се създава Охридската архиепископия. Неин пръв архиепископ е монахът Йоан, българин по произход.

В подкрепа на решението да не бъдат изпращани български монаси са гласували митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславский Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

По този повод от ВМРО пишат: „Смятаме, че тези хора не осъзнават историческия шанс Българската православна църква да бъде обединител на българския народ, както беше преди 1944 година“.

От партията твърдят, че след подписването на Договора за добросъседство с Македония, за първи път от дълги години се почувства дух на добросъседство и братска подкрепа.

Нека не забравяме прекрасните думи на патриарх Кирил, изречени през 70-те години на миналия век, когато при отделянето на Македонската от Сръбската църква (напълно изкуствено поставена там след коминтерновското предателство), дава миро за нашите събратя: „Ако щете ние ще се наречем македонци, но от вас няма да се отречем. Ние и вие – един народ сме„, припомнят в позицията си воеводите.

Те изтъкват и предоставянето на Благодатния огън този Великден, който в Охридската архиепископия получиха от нас.

Воеводите призовават за обединение. Българската православна църква да стане духовна майка на македонската, искат от ВМРО. „А като такава е длъжна да изпрати духовници на честванията и да покаже, че ние сме едно. Един народ, разделен в две държави, с една история и един дух“, пишат воеводите.

Граждани виждат външно влияние върху решението БПЦ да не участва в честването на 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Припомняме, тази сутрин пред сградата на Светия синод имаше протест, организиран от фондацията на д-р Милен Врабевски срещу това решение на Светия синод.

ADVERTISEMENT
Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Останете на линия

Последните публикации

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist